Archief

Maassluis zoekt regenbestendige tuinen

Woon je in Maassluis en is je (voor)tuin regenbestendig? Dan kun je kans maken op een prijs.

De gemeente wil samen met de inwoners de stad beter bestendig maken tegen regenwater. Bij piekbuien kan het riool niet al het water opvangen, met overstromingen als gevolg. "Door water op te slaan in regentonnen en in planten komt het water later of niet in het riool terecht", vertelt Marc van der Leeuw-Damee van de gemeente.

Er zijn al diverse deelnemers aan de wedstrijd. Karin Post hoefde niet zo veel aan haar voortuin te doen, hij was al rainproof. "Wij wonen hier al zeventien jaar en ik was tevreden met de indeling. Wel heb ik een beetje met de planten gespeeld en nu is het helemaal naar wens", vertelt ze. Post vindt het vooral leuk dat er een beetje leven is in de tuin. "Er zijn beestjes en ik zie af en toe een egel lopen; dat is erg leuk."

Ook Gerrit van Leeuwen maakt kans op de hoofdprijs, een cadeaubon van een tuincentrum. In de coronatijd heeft hij inventieve manieren gevonden om regenwater op te vangen en aan zijn planten te geven, "Vroeger moest ik altijd een stuk lopen om water te halen, zodat mijn moeder kon wassen. We hadden geen stromend water tot ik veertien jaar was. Daarom weet ik hoe belangrijk het is om spaarzaam om te gaan met water." Naast het slangensysteem aan zijn regenton heeft hij ook hydrokorrels ingegraven onder de planten. "Zo zakt het water langzaam naar beneden."

Marieke Setz heeft ook een aantal manieren gevonden om meer water op te slaan in de tuin. Naast haar vijver en regenton is de bodem bedekt met houtsnippers. "Die slaan water op maar blijken ook een goede bodemverbeteraar te zijn. "We hebben nog geen een keer gesproeid dit jaar en er groeit geen onkruid, dus we hebben er ook niet zoveel werk aan." Setz geniet van haar groene tuin. "Je komt hier echt tot rust, en ook onze katten genieten hier volop", weet ze.

Als laatste mocht de WOS een kijkje nemen in de tuin van Chris Verbrugge. Midden in de woonwijk heeft hij een grote groene tuin. Daar heeft hij een afwatersysteem in de vijver en goede omstandigheden voor zijn hobby: bomen kweken.

Deelnemers hebben nog tot en met 31 augustus de tijd om foto's van de tuin en eventuele gedane aanpassingen te mailen naar de gemeente Maassluis.

Categorieen:
Nieuws Duurzaam Maassluis