Maaier maakt korte metten met loopgraven, afdruk nog wel goed te zien
De uitgemaaide loopgraven onderaan de Maasdijk in 's-Gravenzande liggen er wat zielig bij.
Eerder deze week is in opdracht van Delfland het perceel gemaaid. Daardoor zijn de gecreëerde loopgraven tot enkelhoogte teruggebracht. "We schikken ons naar de perfecte omstandigheden", laat Peter de Krom van Stichting Stelling 33 weten.
De Krom en zijn team hebben afgelopen tijd de stelling geschikt gemaakt voor bezoek. Uit de bunkers is zand geschept en in het grasland zijn loopgraven gemaaid, op dezelfde lijnen als tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door het hoge gras begeef je je letterlijk in groene loopgraven.
Tuinders in de buurt kunnen last hebben van dat hoge gras, omdat daar insecten op afkomen en mogelijk ongewenst de kas in schieten. Delfland is juist gebaat bij hoog gras, omdat dat de natuurvriendelijke oevers beschermt. Ook bijen zijn er dol op, omdat zij er stuifmeel halen.
"En dan hebben wij ook nog de wens om loopgraven te maaien", aldus Peter. "Hier spelen heel veel belangen, dus daar moeten wij de perfecte balans in vinden. En dat is toch twee keer per jaar alles maaien."
Door corona is het niet mogelijk om mensen te verwelkomen op de stelling. Volgend jaar waarschijnlijk wel, als het coronavirus hopelijk onder controle is. Dan organiseert Stichting Stelling 33 boottochten naar het bunkercluster.