Archief
WOS

WOS

Blauwalgen in Prinsenbos: 'geen methode om à la minute te bestrijden'

Ondanks de verwachte hitte morgen is afkoelen in de zwemplas van het Prinsenbos in Naaldwijk nu even geen goed idee.

In de plas zijn blauwalgen ontdekt. Van zwemmen in water met te veel blauwalg kun je gezondheidsklachten krijgen, zoals geïrriteerde ogen, jeuk, misselijkheid en hoofdpijn. Daarom geldt er er een negatief zwemadvies.

De ontdekking van blauwalgen is merkwaardig, omdat het Hoogheemraadschap van Delfland de afgelopen jaren een offensief is gestart tegen blauwalgen in het Prinsenbos. Zo zorgt een in 2016 aangelegd riviertje voor doorstroming van het zwemwater en ook is een dam verlengd. De landtong zorgt ervoor dat het te spoelen wateroppervlak niet te groot is, want blauwalgen gedijen slecht in stromend water. Met de landtong en de vers watertoevoer hoopte Delfland dat de blauwalgen zich niet meer laten zien in het Prinsenbos.

De speelgoot ligt er nu vier jaar. WOS

Dat er nu toch blauwalgen zijn gevonden, komt volgens een woordvoerster van Delfland niet als een verrassing. "Wat wij de afgelopen jaren vooral hebben gedaan is maatregelen om de kans op overlast door blauwalg structureel kleiner te maken." Omdat elke plas zijn eigen kenmerken heeft, is ook de aanpak per plas verschillend. Door de aanleg van meer waternatuur in het Prinsenbos, heeft de blauwalg 'minder te eten', omdat dit leidt tot meer concurrentie voor voedingsstoffen. "De aanleg van de speelgoot en de landtong is gedaan, omdat blauwalg niet van bewegend water houdt."

Aanleg van de landtong in 2016. WOS

"Daarmee hebben wij de blauwalgbloei weten te verminderen. De afgelopen jaren kon je een groot deel van het buitenzwemseizoen lekker zwemmen in het Prinsenbos, maar het blijft natuur...", laat de woordvoerster weten. Hoe warmer en droger, des te meer voedingsstoffen in het water voorkomen. Dat is prettiger voor de blauwalg. "Ook de poep van ganzen en honden, brood, lokvoer en bladval. Het is allemaal mest voor de blauwalg", benadrukt het waterschap. "Wij hebben geen methode om de blauwalg à la minute te bestrijden."

Pas aan het einde van het seizoen kan het Hoogheemraadschap van Delfland de balans opmaken. Wie de laatste informatie over zwemwaterkwaliteit wil checken, kan terecht op www.zwemwater.nl.