Archief
Gemeente Westland

Gemeente Westland

Bijeffect van corona: elke dag meerdere pompen verstopt door doekjes

De rioolontstoppers die werken voor de gemeente Westland hebben een dagtaak aan het verwijderen van reinigingsdoekjes uit rioolpompen.

Dagelijks moeten meerdere pompen worden leeggehaald. Sinds de coronacrisis gebruiken meer mensen billen- en reinigingsdoekjes, en die worden vaak door het toilet gespoeld. Ze horen eigenlijk in de vuilnisbak.

Het rioolsysteem van Westland zit vol met pompen, zo'n 2.800 kleine en ruim 200 grotere, die het water richting de waterzuiveringsinstallatie in Den Hoorn brengen. Maar steeds vaker raken de pompen verstopt met doekjes. Een automatisch alarmeringssyteem legt de pomp dan stil, en waarschuwt dat er een probleem is.

"Elke dag geven meerdere pompen een alarm af," vertelt Mark Wiskerke, de rioolexpert van de gemeente, "soms zit het riool zelfs zo vol dat een schoongemaakte pomp een half uur later weer een alarm geeft."

Vezels
Het probleem is dat antibacteriƫle doekjes niet afbreken af in het rioolwater, weet Wiskerke: "WC-papier vergaat vrij snel in een riool, zelfs als het een prop is, maar dit soort doekjes bestaat uit vezels en die vergaan niet." Ook sommige papieren handdoekjes en merken vochtig toiletpapier blijven nog lang intact, zelfs al belooft de fabrikant dat ze wel afbreekbaar zijn.

De ontstoppers van Van der Valk en De Groot gaan namens de gemeente op pad. Donderdagochtend zijn ze bij een pomp aan de rand van het ABC-terrein in Poeldijk. Met een takel wordt de pomp bovengronds gehaald en daarna opengeschroefd. Er komt een stinkende lading doekjes uit, waarvan sommige nog herkenbaar blauw zijn, maar de meeste toch vooral een bruine prop van drab en vezels vormen.

De actie is vandaag voor ons in scene gezet, maar geeft volgens de rioolontstoppers wel precies aan wat ze dagelijks meemaken. "Soms zit er nog veel meer in," zegt een van de mannen, terwijl hij de drab met een gehandschoende hand in een vuilniszak propt.

Belastinggeld
"Dit gaat dag een nacht door, ook in het weekend, en het kost uiteindelijk belastinggeld om het op te ruimen, dus je betaalt er als inwoner zelf voor," aldus Mark Wiskerke. Hij doet namens de gemeente de oproep aan alle Westlanders om alles wat geen wc-papier is in de prullenbak te gooien. Niet alleen ontsmettingsdoekjes, maar ook mondkapjes. "Die vinden we soms ook."

Wiskerke heeft niet de illusie dat iedereen meteen zijn gedrag aanpast, "maar al doet maar 35 procent van de mensen het wel, dan scheelt dat al enorm."