Mooiste bevrijdingsrokken uitgekozen
Het Westlands Museum heeft prijzen uitgereikt aan de vijf mooiste bevrijdingsrokken.
Wie maakt de mooiste bevrijdingsrok in het kader van 75-jaar vrijheid? Dat vroeg het Westlands Museum zich een aantal weken geleden af. Een dergelijk kledingstuk werd voor het eerst gedragen in 1946 net na de Tweede Wereldoorlog. De bedenker is Mies Boissevain-Van Lennep, zij zette vrouwen in die tijd aan om met oude lapjes stof waar een herinnering aan zat een feestelijke rok te maken.
Meer dan honderd creatievelingen deden mee aan de actie van het Westlands Museum. "We kregen aanmeldingen vanuit het hele land", vertelt museumconservator Ton Immerzeel. "Uit elke provincie hebben we wel een rok." De driekoppige jury bestaande uit Anneke Duyvesteijn, Tineke van den Berg en Helga Knoll hebben uiteindelijk vijf winnaars gekozen. "Er waren zoveel verschillende rokken met verschillende verhalen dat er in vijf categorieën een winnaar is gekozen", aldus Immerzeel.
De winnares van de meest kunstzinnige rok is Ineke Troostwijk-Wetsteijn uit 's-Gravenzande. In haar rok verwerkte ze eigentijdse afvalmaterialen en een stuk parachutestof. Dat laatste verwijst naar de parachutisten die ons land in 1944 tevergeefs probeerden te bevrijden. De andere winnaressen zijn Juul Thijssen uit Eindhoven in de categorie 'meest eigentijdse rok', Willie Molendijk uit Hellevoetsluis met 'meest naar het idee van Mies Boissevain', Mireille Simonek uit Capelle aan de IJssel met 'de meest creatieve rok' en Karin Troost-Kerkhof uit Enkhuizen met 'rok die de meeste emoties oproept'.
Bezoekers van het museum krijgen ook een stem. Uit de vijf winnaars kunnen ze tot 1 december hun favoriet kiezen. De andere rokken zijn ook te bezichtigen, inclusief een map met alle achtergrondverhalen.