Archief
Archieffoto Fred van der Ende

Sierteeltsector krabbelt uit dal, 'maar hulp blijft nodig'

Op bloemenveiling Royal FloraHolland worden geen bloemen meer doorgedraaid en de verkoop ligt weer redelijk op het normale niveau.

Toch zal het noodfonds voor de sector volgens de kwekers verlengd moeten worden, want binnen de sierteelt is het nog niet voor iedereen hosanna. Aan het begin van de coronacrisis, halverwege maart, is het kommer en kwel in de sierteeltsector. Met karren tegelijk worden onverkochte bloemen doorgedraaid en de prijzen die de kwekers voor hun producten krijgen liggen laag. Om de prijzen nog enigszins op niveau te houden, stelt de veiling een maximum van dertig procent aan de hoeveelheid producten die de kwekers ter veiling mogen aanbieden. De rest blijft onverkocht achter bij de kwekers.

Inmiddels schijnt er weer wat licht aan het einde van de tunnel, weet Michel van Schie van Royal FloraHolland. "Op dit moment zijn de tuinplanten en de kamerplanten weer op niveau. Maar binnen de bloemensector is er een verschillend beeld. Met name de kwekers die hun bloemen verkopen aan het zakelijke segment en de evenementen, hebben het heel erg moeilijk", zegt hij tegen mediapartner Omroep West.

Verlenging noodpakket noodzakelijk
Kweker Leo van der Helm uit Nootdorp hoort bij die laatste groep. Op zijn orchideeƫnkwekerij kweekt hij met name voor de Amerikaanse, Canadese en Aziatische markt en dan ook nog eens voor de evenementensector. "In de eerste drie maanden van de crisis heb ik 70 tot 80% omzetverlies geleden, zo'n 120.000 euro."

Van der Helm heeft de afgelopen maanden gebruik kunnen maken van het noodfonds voor de sector dat een gedeelte van de verliezen compenseert. Maar de regeling loopt half juni af. Volgens Van der Helm is het belangrijk dat de regeling verlengd wordt. "Als je naar ons product kijkt, dan zie ik wel dat verlenging noodzakelijk is. Want er zijn veel kwekers die nog een hoop handel hebben staan."