Archief
WOS

WOS

Sierteeltbedrijven kijken naar oplossingen in crisis

Sierteeltbedrijven in onze regio zijn vanwege de coronacrisis niet bij de pakken neer gaan zitten.

Toen het economisch minder ging, zijn in samenspraak met belangenorganisatie Glastuinbouw Nederland plannen bedacht om er weer bovenop te komen.

Een bedrijf als Arcadia Chrysanten in De Lier profiteerde aanvankelijk nog van de Engelse Moederdag, maar daarna viel het stil. "We verkopen veel grote, grove bloemen aan Oost-Europa, maar ook dat viel drie weken geleden helemaal stil", weet eigenaar Bert van Ruijven. "Toen hebben we zo'n 50 procent van de bloemen versnipperd."

Daarom is in eerste instantie gekeken naar het terugdringen van de kosten. Dat gebeurt onder meer bij het 'pluizen' (verwijderen van zijscheuten) van de chrysanten. "Bij sommige planten hebben we dat niet gedaan, als we zagen dat het geen A-kwaliteit zou worden. Daardoor hebben we geen kosten van het pluizen en het netjes zetten." Het personeel is wel blijven werken, maar maakt minder uren.

Glastuinbouw Westland staat nauw in contact met bedrijven als Arcadia om de kennis die daar wordt opgedaan te delen met de landelijke organisatie Glastuinbouw Nederland. "Zo kan voorzitter Sjaak van der Tak dit meenemen in de gesprekken die hij voert", zegt Jacco Vooijs van Glastuinbouw Westland.

De sierteeltsector lijkt inmiddels weer een beetje uit het diepe dal te kruipen.