Loopgraven van Duitse bunkers uitgemaaid
Wie kent ze niet? Het handjevol bunkers onderaan de Maasdijk bij 's-Gravenzande.
Stichting Stelling 33 wil het verhaal achter deze Duitse stelling uit de Tweede Wereldoorlog vertellen en daarom is een legertje vrijwilligers zaterdag in de weer om de bunkers toonbaar te maken voor bezoek op afspraak.
De stelling onderaan de dijk was onderdeel van een tankgracht die dwars door Westland liep. Tientallen huizen en kassen werden daarvoor opgeofferd. Met name woningen aan de Groeneweg in 's-Gravenzande stonden 'in de weg': nagenoeg alles daar is door de Duitsers in de oorlog platgewalst voor een vrij schootsveld.
In de loop der jaren is de betekenis van miliair erfgoed veranderd. Vlak na de oorlog wilde men er niet meer aan herinnerd worden en werd zoveel mogelijk gesloopt. Tegenwoordig is dat anders en wordt juist subsidie uitgekeerd om dit erfgoed in stand te houden.
Peter de Krom van Stichting Stelling 33 werkt aan twee projecten in 's-Gravenzande: de bunkers onderaan de Maasdijk (Stelling 34) en een bunkerlandschap pal naast woonwijk Dijckerwaal (Stelling 46). Bij Stelling 34 zijn aan de hand van geallieerde luchtfoto's loopgraven uitgemaaid, zodat je een idee krijgt van de situatie in de oorlog. En begin dit jaar is bij Stelling 46 een munitiebunker die onder het maaiveld lag met een grote kraan opgetild en rechtop gezet.
De bedoeling was om in dit bijzondere jaar, 75 jaar na de bevrijding, de twee stellingen toegankelijk te maken voor publiek. Maar net als in zoveel gevallen gooit corona ook hier roet in het eten. Daarom organiseren de vrijwilligers van Stichting Stelling 33 volgend jaar boottochten over de oorspronkelijke tankgracht naar de twee stellingen. En tot die tijd is het bunkergebied verboden terrein. Meer informatie vind je op Stelling33.nl.