Archief
Twitter Historisch Archief Westland

Twitter Historisch Archief Westland

Unieke oorlogsfoto's uit Westland opgedoken

Het Historisch Archief Westland heeft in één klap 44 foto's uit oorlogstijd gekregen. Op de foto's staan huizen die moesten wijken voor de aanleg van de tweede tankgracht, een verdedigingslinie van de Duitsers.

De huizen zijn vlak voor en tijdens de bouw van de tankgracht gefotografeerd. Mogelijk is op één van de foto's ook het daadwerkelijke graven van de tankgracht te zien, maar dat moet onderzoek verder uitwijzen. Vooral aan de Groeneweg in 's-Gravenzande, waar de foto's zijn gemaakt, moesten veel huizen wijken voor de aanleg van de linie.

Het Historisch Archief deed onlangs een oproep, omdat er maar vier foto's bekend waren van deze 'tankgracht-huizen'. Per toeval stuitte men op de foto's. Geschiedenisdocent Jan-Willem van den Beukel raakte in een café aan de praat met Peter de Zeeuw, die bleek te beschikken over maar liefst 44 unieke foto's, gemaakt door W.A. van der Ende (die tijdens WO-II aan de Groeneweg woonde).

Later dit jaar verschijnt een boek en komt er een tentoonstelling over de Atlantikwall in Westland, waar de tankgracht in de Tweede Wereldoorlog een onderdeel van was. Dan krijgen de foto's ook een rol.Wij maakten eerder onderstaande reportage over de zoektocht naar de foto's: