CO2-levering aan tuinders in gevaar
De CO2-voorziening van de industrie aan de glastuinbouwsector loopt vast. Dit broeikasgas is van belang bij het groeiproces van planten.
De bestaande CO2-levering dreigt te halveren en lopende fossielvrije initiatieven worden noodgedwongen gestaakt. Glastuinbouw Nederland, Shell en gasleidingexploitant Ocap hebben het kabinet deze week in een brandbrief opgeroepen snel helderheid te verschaffen, omdat de verduurzaming van de glastuinbouw anders in het geding komt.
In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat het opslaan van CO2 in de bodem de toepassing van het gas in de glastuinbouwsector niet in de weg mag staan. De briefschrijvers stellen echter vast dat dat toch het geval is, omdat grote industriƫle partijen definitief voor ondergrondse opslag lijken te kiezen. Zonder passende oplossingen en besluiten loopt niet alleen de benodigde uitbreiding, maar ook de huidige CO2-levering gevaar, aldus de brandbrief.
"Gevolg is dat telers de WKK's en ketels op hun bedrijf weer vaker inzetten als enige betrouwbare alternatief om de benodigde CO2-voorziening veilig te stellen. Daardoor wordt de energietransitie in de sector - geothermie, restwarmte, energiebesparing, elektrificatie - geblokkeerd", aldus de brandbrief.