Archief
Archief WOS

Archief WOS

Hoeks Zwembadfonds heft zich op

Het Zwembadfonds Hoek van Holland wordt opgeheven en het spaargeld wordt verdeeld over twee lokale goede doelen.

Dat heeft het bestuur besloten na het inwinnen van juridisch advies. Het blijft bij zijn aanvankelijke besluit om het beschikbare bedrag van circa 15.000 euro te verdelen over vogelasiel De Houtsnip (2/3) en de stichting Vrienden Hoeks Buitenbad (1/3).

Hiermee hoopt het bestuur dat er tevens een einde komt aan de onrust over vermeende zaken die het daglicht niet zouden kunnen verdragen. Voor zover bekend, hebben de aantijgingen in enkele sociale media niet tot een gang naar de rechter geleid. "Het enige wat hen hooguit kan worden verweten, is er dat er sinds 2004 niet jaarlijks een algemene ledenvergadering is gehouden, waarin de stand van zaken kon worden vastgelegd", aldus juridisch adviseur W.T. van Zwieten.

Geen animo
De inactiviteit van het bestuur is op zich verbazingwekkend, maar is verklaarbaar uit de omstandigheid dat toen al gedurende een reeks van jaren 'niemand' zich echt bekommerde om het lot van het Zwembadfonds. Eerdere besturen hadden al tot zeker twee keer toe (1982 en 1990) een opheffing voorgesteld, maar daar gingen destijds de leden niet mee akkoord.

Het fonds zat in 1996 zo ongeveer op een dood spoor. Wie wilden er nog zitting nemen in het bestuur? Het enige overgebleven bestuurslid Joke Verdoorn (penningmeester) vroeg met succes haar zoon Bernard om secretaris te worden en voormalig deelraadslid Aard Langenberg bleek bereid de rol van voorzitter op zich te nemen. Het vierde bestuurslid, dat de ledenadministratie in haar portefeuille had, is inmiddels overleden.
Volgens de statuten dienden er zeven bestuursleden te zijn, maar meer dan vier waren er blijkbaar niet te vinden in 1996.

Doelstelling
De vereniging Zwembadfonds Hoek van Holland is opgericht op 10 mei 1974 en formeel actief gebleven, volgens artikel 2 van de statuten, tot 9 mei 2004. "De vereniging stelt zich tot doel, voor zover mogelijk binnen het raam van bestaande plannen, te geraken tot de verwezenlijking van de bouw van een overdekte zweminrichting te Hoek van Holland", zo is vastgelegd in de statuten.
"Door de afwezigheid van medewerking vanuit de gemeente Rotterdam, waardoor het gestelde doel niet binnen de gestelde termijn kon worden bereikt, is in 2004 vastgesteld dat de doelstelling was mislukt", aldus Van Zwieten in zijn analyse.

Geen actie
Het bestuur heeft zich in 2004 blijkbaar niet afgevraagd welke actie verder zou moeten worden ondernomen. In elk geval was de bankrekening geduldig. Dat geduld duurde tot afgelopen jaar. Op aandringen van de bank is het intussen tot drie personen geslonken bestuur in 2019 weer in actie gekomen.

Volgens de statuten mogen de nog aanwezige leden uitmaken naar welk doel zij hun aandeel willen overmaken. Dat betekende dus drie porties van elk circa 5.000 euro. Besloten werd evenwel om inwoners van Hoek van Holland daarover te laten meebeslissen. Als platform werd het weekblad De Hoekse Krant gekozen. Een maand lang is deze optie open geweest.
Van Zwieten stelt: "Gedurende die maand was dus ook een ieder in staat om te protesteren in de zin van dat hun vereniging, club of stichting ook zou moeten meedelen in het geld. In die zin heeft niemand gereageerd. Het is overigens de vraag of dit gehonoreerd zou kunnen worden, maar dat terzijde."
De juridisch adviseur stelt verder, dat de persoonlijke aanvallen op de voorzitter "buiten proportioneel" waren. Voorzitter Aard Langenberg heeft bij de politie aangifte gedaan wegens valse beschuldigingen en smaad.

Ook werd eind april nog een petitie gestart, waarin van het bestuur een algemene ledenvergadering (ALV) werd geƫist. "Een onzinnige eis", aldus van Zwieten, "omdat de vereniging nog slechts uit drie leden bestond, een situatie die terug te voeren is naar 2001. Zo is derhalve het besluit van het bestuur gelijk aan een ALV."