Archief
Steffie Taal

Strandtenthouder baalt van rups: 'Eerst corona en nu dit'

Paviljoenhouders langs de Westlandse kust balen van de opleving van de bastaardsatijnrups in het duin- en strandgebied.

Ze kunnen immers na de gedwongen wachtperiode, die nu bijna voorbij is, wel wat beters gebruiken. "Eerst corona, en nu dit", zegt paviljoenhouder Roy van der Ree. "Ik hoop dat mensen wel gewoon naar het strand blijven komen."

"Kijk daar, dat is er één", roept het Westlandse CDA-raadslid Jan van Rossum, wijzend naar een bastaardsatijnrups in de duinen ter hoogte van het strand van Ter Heijde. Dit raadslid maakt zich al jaren hard voor de bestrijding van deze beruchte rups. Maar tevergeefs; ondanks twee jaar afwezigheid is de bastaardsatijnrups terug aan de Westlandse kust.
"De brandhaartjes op de rug van de rups kunnen loslaten", legt Van Rossum uit. "Als die haren in contact komen met de huid, kan er een allergische reactie optreden zoals huidirritatie, jeuk, rode uitslag, oog- en luchtwegirritatie."

Drie jaar geleden was er sprake van een heuse plaag van bastaardsatijnrupsen van Monster tot aan 's-Gravenzande. "Maar we hebben daarna een grootschalige knipactie met twintig vrijwilligers gehouden, waarbij we nesten hebben weggeknipt. We moesten wel iets laten zitten, omdat ze ook een natuurkundig verschijnsel zijn en als voedsel dienen voor bijvoorbeeld vogels. Maar dat ze zo erg zouden terugkomen wist ik ook niet", reageert Van Rossum verbaasd.

Meldingen
Volgens het Hoogheemraadschap Delfland heeft het te maken met de zachte winter. "Daardoor zijn er meer rupsen in de duinen", aldus een woordvoerder. Volgens de reddingsbrigade valt de verspreiding in vergelijking met twee jaar geleden nog mee. "We hebben wat meldingen gehad, maar in Monster zijn ze nog niet op het strand gesignaleerd", aldus Roel Batelaan van de reddingsbrigade aldaar.
Volgens hem hoeft de aanwezigheid van de rups een dagje strand niet in de weg te staan. "Al moeten mensen natuurlijk wel rekening houden met de richtlijnen van het RIVM, en op het strand bij de rups uit de buurt blijven."

Wie toch te pakken wordt genomen, kan thuis het beste de haartjes van de huid verwijderen met plakband. "En afspoelen met lauw water. Als de klachten aanhouden, moet uiteraard de dokter worden opgezocht", adviseert Batelaan.