Archief
WOS

WOS

Meerdere scholen Westland kiezen tegen advies in voor halve dagen les

Veel basisscholen in Westland kiezen tegen het advies van onderwijsminister Arie Slob in om kinderen vanaf maandag halve dagen naar school te laten gaan.

Dat blijkt uit de resultaten van een enquête die WOS stuurde naar de directies van basisscholen in onze regio. Van de 17 basisscholen in Westland die reageerden, kiezen er 10 voor halve dagen. Op de overige scholen krijgen kinderen hele dagen les.

Scholen waren sinds halverwege maart dicht, om zo verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vanaf maandag mogen ze gedeeltelijk weer open. Minister Slob (Onderwijs) adviseerde naar aanleiding van de heropening dat kinderen het beste hele dagen naar school kunnen. Dit zou immers leiden tot minder verkeersbewegingen en zou ook beter aansluiten op de kinderopvang.

Directeuren die toch kiezen voor halve dagen, noemen dat beter voor de kinderen. "Elke dag school op een vast moment. Hierdoor zien we alle kinderen elke dag, hoeven ouders geen thuisonderwijs meer te geven, zien alle kinderen elke dag leeftijdsgenootjes en hebben we de kwetsbare gezinnen goed in beeld", verklaart Cindy Roeling, directeur van de Maasdijkse scholen De Aventurijn en Het Kompas.

Leerlingen krijgen op de meeste van deze scholen ongeveer 3 uur per dag les, in de ochtend of de middag. "Door een pauze in te lassen van een uur zorgen wij ervoor dat we geen last krijgen van verkeer dat elkaar kruist en hebben we tijd om de school te 'ontsmetten'", zegt Mandy Voois van de Koningin Julianaschool in De Lier.

Op de scholen die kiezen voor hele dagen, zijn de dagen vaak iets korter dan normaal (bijvoorbeeld van 8.30 tot 13.30 uur). De ene groep komt dan op maandag en donderdag en de andere op dinsdag en vrijdag. De woensdag wisselt elke week. Tamara van Wingerden, directeur John F. Kennedyschool in 's-Gravenzande: "Normaal gesproken werken wij veel samen met ouders tijdens de middagpauze. Ouders houden we buiten de deur en daarom werken wij tot 13.30 uur."

'Advies kwam te laat'

Veel scholen hadden overigens hun beslissing over de invulling van de tijd al genomen, toen Slob met zijn advies voor hele dagen kwam. Tijdens de persconferentie van premier Rutte op 21 april leek het er namelijk op dat zij vrij zouden zijn in de invulling.

"Iedere school heeft hier goed over nagedacht en keuzes gemaakt. Naderhand kwamen er protocollen en adviezen vanuit de bonden en het kabinet. Deze kwamen net te laat, aangezien iedere schoolleider op woensdag met het team in overleg is gegaan", vindt Van Wingerden (John F. Kennedyschool). En Sjaak Pex van de Achtsprong in De Lier: "Ik baal van de overheid. Dit heeft zoveel onrust veroorzaakt binnen onderwijsland. Dat was echt niet nodig geweest."

De twee scholen uit Maassluis die reageerden, gaan beide hele dagen open. Net als de school uit Hoek van Holland die een reactie gaf. In Midden-Delfland kiest 1 van de 3 voor halve dagen.

Zonder problemen open

Alle directeuren zeggen uit te kijken naar het moment dat de leerlingen weer naar school komen. In de meeste gevallen gaat dat ook zonder problemen. Wel vindt een enkele directeur dat er te weinig voorbereidingstijd is voor de heropening en kan een aantal directeuren niet garanderen dat er anderhalve meter afstand wordt gehouden bij het brengen en halen.

Ook kan niet elke school rekenen op het al het personeel, bijvoorbeeld omdat leraren tot de risicogroep (ouderen of mensen met een onderliggende aandoening) behoren. Op dit moment levert dit nog geen tekorten op, maar dat kan wel gebeuren als juffen of meesters ziek thuis komen te zitten.

Over dit onderzoek

De WOS stuurde halverwege de meivakantie een enquête naar de directies van 60 basisscholen in onze regio over hoe zij omgaan met de heropening. In totaal 24 scholen gaven een reactie, het merendeel (17) komt uit Westland. Drie scholen uit Midden-Delfland reageerden, twee uit Maassluis en één uit Hoek van Holland. Het onderzoek is daarmee niet representatief, maar schetst wel een goed beeld over de maatregelen die scholen nemen en tegen welke problemen zij aanlopen.

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en de WOS werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.

Categorieen:
Nieuws Onderzoek