Archief

Petitie moet leiden tot ledenvergadering Hoeks Zwembadfonds

Er is deze zaterdag een petitie gestart met als doel dat het bestuur van het Zwembadfonds Hoek van Holland een bijzondere algemene ledenvergadering bijeenroept.

Tijdens die bijeenkomst zal gediscussieerd moeten worden over de bestemming van het nog beschikbare geld.

Dat geld is grotendeels in de jaren zeventig van de vorige eeuw bijeengebracht door de Hoekse bevolking en was bedoeld voor een zwembad met overkapping. Toen vervolgens de gemeente Rotterdam het zwembad ging exploiteren, resteerde nog het sparen voor een overkapping. Sinds 1982 is er feitelijk niet veel gebeurd rondom het fonds en na 1998 heeft het meer dan twintig jaar een slapend bestaan gekend, met circa 18.000 euro op de bank.

Eind vorig jaar werd opheffing van het fonds opeens actueel doordat de bank waar het spaargeld op een rekening staat, met vragen kwam over wat na al die jaren de bedoeling was. Er zouden anders kosten voor het beheer in rekening gebracht gaan worden.
De initiatiefnemers van de nu gestarte petitie zijn het helemaal niet eens met de manier waarop vervolgens door het wakker geschudde bestuur een volksraadpleging is gehouden. Via een oproep in De Hoekse Krant kon tot en met eerste paasdag worden gekozen uit drie bestemmingen. Dat waren: A) de gemeente Rotterdam, zijnde eigenaar van het huidige zwembad, B) de in februari dit jaar opgerichte stichting Vrienden Hoeks Buitenbad en C) vogelasiel De Houtsnip, ten bate van de aanleg van een zwembad voor zwanen.

Een belangrijk twistpunt is dat de voorzitter van het Zwembadfonds, Aard Langenberg, tevens secretaris annex waarnemend voorzitter van De Houtsnip is. Op de Facebookpagina 'Hoek van Holland' is hij daarom al wekenlang de gebeten hond.

Van de volgens het bestuur 565 uitgebrachte stemmen was 55 procent voor de aanleg van een permanent zwanenbad in vogelasiel De Houtsnip, 44 procent voor de stichting 'Vrienden Hoeks Buitenbad' en 1 procent voor de gemeente Rotterdam. Uiteindelijk besloot het bestuur om niet het volledige bedrag aan de winnaar te schenken, maar de volgende verdeling vast te stellen: 2/3 voor De Houtsnip en 1/3 voor de 'Vrienden'. Deze uitkomst vond een aantal Hoekenezen onaanvaardbaar, wat vooral tot uiting werd gebracht op de Facebookpagina 'Hoek van Holland' (niet te verwarren met de gelijknamige van de gemeente Rotterdam).

Juridische status
Het bestuur van het Zwembadfonds is nu aan het uitzoeken wat precies de juridische status is van de vereniging Zwembadfonds Hoek van Holland. Deze is in 1974 als een tijdelijke vereniging opgericht. Die termijn verstreek op 9 mei 2004, toen de vereniging in de praktijk al heel wat jaren slapende was.

Hoe kan het gebeuren dat een bestuur een vereniging in slaap laat sukkelen?
De gang van zaken bij het Zwembadfonds lijkt een voorbeeld van de uitdrukking dat de werkelijkheid soms nog onwaarschijnlijker is dan de fantasie.
De eind 1996 aangetreden voorzitter Aard Langenberg was er zich, naar eigen zeggen, destijds niet van bewust dat het fonds de rechtsvorm van een vereniging had. Bovendien verkeerde hij in de overtuiging dat penningmeester mevrouw Verdoorn-Otting bezig was met een goede besteding van het geld.

Een ongeloofwaardige situatie, maar deze wordt een stuk aannemelijker, als je je verdiept in de geschiedenis van het fonds. Immers zowel in 1982 als in 1990 wilde het in die jaren zittende bestuur het Zwembadfonds opheffen. Dat werd echter in beide gevallen door de ledenvergadering tegengehouden.

Overkapping
Er moest in 1996 weer een nieuwe voorzitter komen en daarvoor werd Aard Langenberg gevraagd. Hij was destijds lid van de deelgemeenteraad van Hoek van Holland. Na raadpleging van de toenmalige deelraadsvoorzitter, kon Langenberg die functie bij het Zwembadfonds aanvaarden omdat hij geen honorarium zou ontvangen en het geen commerciële instantie was.

De penningmeester wilde het ingebrachte geld gaan besteden aan een mogelijke overkapping. "Zij zou dit verder afronden. Dit moet zo ongeveer in 1998 geweest zijn", aldus Langenberg. Onder het motto 'geen bericht, goed bericht' liet hij die afronding over aan de penningmeester, die destijds min of meer de verpersoonlijking van het fonds was.
Langenberg: "Tussen 1998 en 2019 heb ik op het gebied van het Zwembadfonds geen contact meer gehad met de andere bestuursleden en derhalve hebben er in mijn aanwezigheid geen verdere vergaderingen meer plaatsgevonden. Waarbij ik moet opmerken dat ik in de overtuiging was dat het fonds financieel was afgerond en opgeheven."

Terug naar af
Maar doordat de bank vorig jaar ging 'piepen', werd duidelijk dat die overtuiging een misvatting was. De feitelijke situatie is dus anders dan werd verondersteld. Wat er moet gebeuren met een slapende vereniging, die in 1998 nog één betalend lid rijk was en normaal gesproken uiterlijk in 2004 zou zijn opgeheven, wordt nu door het bestuur uitgezocht. En wat voor dit moment van belang is: de volksraadpleging over de bestemming van het geld moet als "niet gebeurd" worden beschouwd, stelt Langenberg.

Aanvulling op zondag 3 mei, 17.25 uur:

Met het oog op een eventueel alsnog uit te schrijven algemene ledenvergadering van het Zwembadfonds, zit het bestuur in een machteloze situatie. Langenberg: "Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van 25-05-2018 hebben wij alle persoonsgegevens van leden, voor zover deze er nog waren, moeten vernietigen". Formeel gesproken, voegt hij daar aan toe: "Daarom vragen wij alle personen die kunnen aantonen dat zij in het afgelopen kalenderjaar hun contributie hebben betaald, of zelfs gedurende de afgelopen 15 kalenderjaren, zich bij ons te melden, want dan kunnen wij hen voor de algemene ledenvergadering uitnodigen".