Al 75 deelnemers aan bevrijdingsrokwedstrijd
Al 75 deelnemers hebben zich aangemeld voor de bevrijdingsrokwedstrijd van het Westlands Museum in Honselersdijk. Aangezien de nieuwe tentoonstelling over 75 jaar bevrijding wordt uitgesteld vanwege de coronacrisis, wil het museum de Westlanders op deze manier toch betrokken houden.
Het liefst wilde het museum alle rokmaaksters ook nog bij elkaar halen om de resultaten te laten zien, maar die bijeenkomst laat nog even op zich wachten.
De bevrijdingsrok, ook wel 'nationale feestrok' genoemd, is bedacht door Mies Boissevain-Van Lennep. Na de oorlog wilde zij dat elke vrouw in Nederland een dergelijke feestrok droeg, gemaakt van oude lapjes. Die lapjes stof hadden dan allemaal een herinnering. "Je hoeft niet per se de regels van Mies te volgen", vertelt vrijwilliger van het museum Anneke Duyvesteijn. "Maar wat ik zelf heel leuk vind, is om net als toen aan de onderkant van de rok driehoekige punten te verwerken. Die staan voor de hoogtepunten van Nederland als natie en het was de bedoeling dat je de datum dat je de rok droeg in de punten borduurde. Bijvoorbeeld: 5 mei 1946."
Ook twee creatieve zussen uit Honselersdijk maken een dergelijke rok. "Ik zag het op Facebook voorbij komen en ik dacht, daar moet ik m'n zus in taggen", vertelt Jolinda Puister. "Ik kende het concept al wel, en ik heb wel ooit een rok van stropdassen gemaakt, maar nog nooit zoiets." Aan de andere kant van de werktafel zit Angelique Vis. Ook zij heeft al veel ervaring met patchwork (het aan elkaar naaien van lapjes stof), maar is nog nooit aan een feestrok begonnen. "Ik vind het ook heel leuk dat ik samen met m'n zus gezellig iets kan doen in deze rare tijd, ook al is het op anderhalve meter afstand."
De dames hebben ook in de kasten gezocht naar lapjes met herinneringen. Zo vond Vis een stofje van een rokje dat ze als kind droeg en een oud stukje kant van haar communiejurk. Puister heeft ook al stof uitgekozen. "Ik wil graag een stuk van m'n trouwjurk gebruiken, die is toch al verknipt. Ook ga ik een stukje van m'n moeders trouwjurk in de rok verwerken."
De rok staat volgens Duyvesteijn overigens ook voor een stukje saamhorigheid: "Als alle vrouwen zo'n rok zouden dragen, zou er geen onderscheid meer zijn." Ze ziet een gelijkenis met de coronacrisis. "Of je nu hoog of laag geplaatst bent, iedereen wordt erdoor geveld. Laten we proberen saamhorig te zijn en het met elkaar te overwinnen."
Wie ook een bevrijdingsrok wil maken kan mailen naar info@westlandsmuseum.nl. Je krijgt dan meer informatie toegestuurd over de geschiedenis en over wat precies de bedoeling is.