Archief
Archief WOS

Archief WOS

Nieuwe volksraadpleging in de Hoek over gelden Zwembadfonds

Er komt een nieuwe verkiezing onder de Hoekse bevolking over de bestemming van de circa 15.000 euro van het 'slapende' Zwembadfonds. Dit is door het bestuur van dat fonds besloten naar aanleiding van het rumoer dat afgelopen week is ontstaan over het besluit na de online-stemming die tot en met eerste paasdag werd gehouden.

Van de 565 uitgebrachte stemmen was 55 procent voor de aanleg van een permanent zwanenbad in vogelasiel De Houtsnip, 44 procent voor de stichting 'Vrienden Hoeks Buitenbad' en 1 procent voor de huidige eigenaar van het Hoekse Bad, de gemeente Rotterdam. Uiteindelijk besloot het bestuur om niet het volledige bedrag aan de winnaar te schenken, maar de volgende verdeling vast te stellen: 2/3 voor De Houtsnip en 1/3 voor de 'Vrienden'.

Zowel De Houtsnip als de Vrienden Hoeks Buitenbad zijn tevreden over de uitkomst, maar 'omstanders' vinden dat al het geld naar de Vrienden moet gaan. En dus niks naar De Houtsnip, waarvan Aard Langenberg waarnemend voorzitter is. Hij is evenwel ook de voorzitter van het Zwembadfonds.

Persoonlijk onder vuur

Die dubbele positie van Langenberg was voor een aantal in de sociale media actieve Hoekenezen reden om hem persoonlijk onder vuur te nemen. Het verzet tegen de gekozen opdeling wordt aangevoerd door de persoon/personen achter Facebookpagina 'Hoek van Holland'. Langenberg zegt in een reactie: "Er wordt een berg bagger over mij heen gegooid, waar ik overigens boven sta. Zolang ik overtuigd ben van mijn eigen integriteit, mag een ieder die in twijfel trekken wat mij betreft, bewijzen kunnen zij het toch niet."

Vrijdag werd er op genoemde Facebookpagina gesteld: "We hebben nog aanvullende informatie gekregen van de voorzitter van het zwembadfonds en dat hij nu gaat dreigen dat het geld verdwijnt in een grote put. We zijn er nog niet klaar mee, kunnen we jullie vertellen."

Op de vraag van de WOS wie 'We' zijn, is de reactie: "We is de redactie van deze Facebookpagina en de bewoners die dit onrecht wordt aangedaan. Vandaar dat we in de we-vorm schrijven."

Statuten

Langenberg heeft erop gewezen dat wanneer de middelen van het fonds worden toegekend conform de statuten, het hele bedrag naar de stichting Zwembaden Rotterdam moet, dus in feite de gemeente Rotterdam. "Dit doen we echter niet zonder het eerst opnieuw aan de Hoekse bevolking voor te leggen, waarbij dan de keuze is dat wij het geld verdelen conform het besluit van het bestuur of, als tweede mogelijkheid, het geld wordt uitgegeven volgens de oude statuten en dus overgemaakt naar de gemeente Rotterdam."

Anders gezegd, zowel De Houtsnip en de Vrienden Hoeks Buitenbad krijgen een deel van het bedrag, of beide krijgen niets, namelijk doordat dan alles toevalt aan de gemeente Rotterdam. "Indien mocht blijken dat de Hoekse bevolking het laatstgenoemde wil, zullen wij daarbij niet schromen te vermelden dat wij het geld hebben laten verdwijnen in de bodemloze put van de gemeente op aandrang van Facebook Hoek van Holland. Die uitleg zijn wij aan hen die dat niet willen, verschuldigd", aldus Langenberg.

Al in 1982 dreigde opheffing

Zeker al twee keer eerder koerste de vereniging Zwembadfonds Hoek van Holland aan op een opheffing, maar zowel in 1982 als in 1990 besliste de algemene ledenvergadering anders.

In beide jaren hadden de toenmalige bestuurders de balans opgemaakt en waren zij tot de conclusie gekomen dat er geen perspectief was voor het fonds. Sinds de oprichting in juni 1974 was er een bedrag van "enkele tienduizenden guldens" bijeengebracht door de Hoekse bevolking voor een overdekt zwembad.

Nieuw bestuur in 1996

Er kwam uiteindelijk in oktober 1996 een vrijwel geheel nieuw bestuur bij het Zwembadfonds. Alleen penningmeester Johanna Verdoorn, die in 1991 was aangetreden, had daarin al zitting. Zij had destijds het vertrouwen gekregen om goed op het geld te passen. De toenmalige secretaris van de deelgemeente zou daar een belangrijke rol in hebben gespeeld. Dat vinden van een te vertrouwen persoon was niet voor niets, want in een vorige periode had iemand zichzelf een groot bedrag van het fonds toebedeeld. Deze persoon is voor de rechter gesleept en moest al het geld terugbetalen.

Er kwam dus weliswaar een nieuw bestuur in de herfst van 1996, maar dat leidde niet tot activiteiten. In de daaropvolgende periode van ruim 23 jaar leed de vereniging feitelijk een slapend bestaan, waar kennelijk niemand zich druk over maakte. Die situatie werd in het afgelopen najaar voorzichtig doorbroken.



Wat te doen met het geld?

Op 17 oktober 2019 maakte penningmeester Verdoorn gebruik van het inspreekrecht bij de Gebiedscommissie van Hoek van Holland. Zij wilde van die volksvertegenwoordigers advies over de vraag wat te doen met de volgens haar 18.000 euro die het fonds nog op de bank had staan.

Er werd besloten dat er namens de Gebiedscommissie eerst eens iemand met haar zou gaan praten. Daar is het niet van gekomen, mogelijk mede doordat Verdoorn gedurende circa drie maanden in het buitenland verbleef.

Volgens Langenberg - die overigens nimmer heeft geweten van de gang van Verdoorn naar de Gebiedscommissie - bleef inmiddels de bank bij hem als voorzitter van het Zwembadfonds aandringen om - na een blokkade van dertig jaar - een besluit te gaan nemen over het geld. Zo niet, dan zouden er behoorlijke kosten in rekening worden gebracht. "Om welk bedrag het daarbij ging, wilde de bank mij toen niet zeggen, alleen toen ik een schatting deed dat het misschien wel 1.000 euro kon zijn, werd mij gezegd dat het aanzienlijk meer was", aldus Langenberg.

Drie opties

Begin dit jaar hebben Langenberg en secretaris Bernard Verdoorn (zoon van de penningmeester) de koppen bij elkaar gestoken en een weg naar een oplossing uitgestippeld. Penningmeester Verdoorn verbleef op dat moment in het buitenland.

Het beraad leidde tot een oproep in de Hoekse Krant om te kiezen uit drie opties voor de bestemming van het geld: A) toch ter beschikking stellen aan de gemeente Rotterdam, zijnde eigenaar van het huidige zwembad, B) de in februari dit jaar opgerichte stichting Vrienden Hoeks BuitenBad en C) vogelasiel De Houtsnip, ten bate van de aanleg van een zwembad voor zwanen.

Zoals gezegd, besloot het bestuur afgelopen week tot de volgende verdeling: 2/3 voor De Houtsnip en 1/3 voor de 'Vrienden'. Desgevraagd laat penningmeester Verdoorn zaterdagavond weten dat zij akkoord gaat met de inzichten van de voorzitter en de secretaris.

Categorieen:
Algemeen