Archief
WOS

WOS

Eén maand corona in de regio: bijna 200 besmettingen en ondernemers in de problemen

Het totaal aantal bevestigde coronabesmettingen in onze regio is deze dinsdag, precies een maand na de eerste bijna de 200 gepasseerd. De teller staat tot nu toe op 199, blijkt uit cijfers van het RIVM. In 31 dagen tijd is er ook in onze regio veel veranderd.

Het zijn een Maassluizer en een zeventiger uit De Lier bij wie het coronavirus als eerste officieel wordt vastgesteld, zo blijkt op zaterdag 14 maart. Daarvoor gaan er al diverse geruchten over mogelijke besmettingen en op middelbare school ISW Hoogeland in Naaldwijk wordt zelfs gemeld dat een leerling besmet is met het virus. Op dat moment worden echter alleen nog maar ouderen en mensen met een zwakke gezondheid getest, dus is niet officieel duidelijk of hij ook daadwerkelijk last heeft van Covid-19.

De eerste besmetting in Midden-Delfland laat dan overigens nog even op zich wachten, maar op 19 maart meldt burgemeester Rodenburg dat een vrouw van 40 uit Schipluiden is getroffen.

Na ongeveer twee weken komt het aantal bij de GGD's gemelde besmettingen in onze regio boven de 50, daarna gaat het snel. Het aantal van 100 wordt vermoedelijk in het eerste weekend van april gehaald en inmiddels is het aantal dus opgelopen naar bijna 200 personen.



Tussen 31 maart en 7 april maakte het RIVM geen lokale cijfers bekend. Voor die periode ontbreken dus concrete aantallen voor Westland en Midden-Delfland. Via GGD Rotterdam-Rijnmond waren de cijfers voor Maassluis wel te achterhalen. (Klik op de afbeelding voor de volledige grafiek)

Onder de besmetten ook mensen in diverse verzorgingshuizen in onze regio. Voor zover bekend heeft het virus toegeslagen in De Ark in Wateringen, De Opmaat in Monster, De Kreek in 's-Gravenzande, De Triangel in De Lier en het Bertus Bliekhuis in Hoek van Holland.

Ziekenhuisopnames

Omdat niet iedereen wordt getest, ligt het werkelijk aantal besmette personen overigens vele malen hoger. Desondanks krijgt het merendeel van hen slechts lichte klachten. Daarom geeft het aantal opnames in ziekenhuizen een beter beeld. In onze regio gaat het nu om een totaal van 60 mensen (42 in Westland, 14 in Maassluis en 4 in Midden-Delfland). Relatief gezien zijn de cijfers van Westland en Maassluis vergelijkbaar met omliggende gemeenten als Den Haag, Delft en Rotterdam.

Midden-Delfland lijkt op basis van deze aantallen vooralsnog een stuk minder hard te worden getroffen. De cijfers in die gemeente zijn beter vergelijkbaar met gemeenten in Groningen en Friesland.

Specifieke cijfers over Hoek van Holland ontbreken, omdat het dorp valt onder de gemeente Rotterdam. Het RIVM verstrekt geen aparte cijfers per dorp.

Het RIVM heeft eveneens geen gegevens over het aantal mensen dat inmiddels is genezen.



Het RIVM maakt ziekenhuisopnames pas sinds 31 maart per gemeente bekend. (Klik op de afbeelding voor de volledige grafiek)

Overlijdensgevallen

Het aantal mensen dat overlijdt aan het coronavirus wordt niet per gemeente bijgehouden. Wel is duidelijk dat de man uit De Lier bij wie als eerste Westlander het coronavirus officieel werd vastgesteld, op 24 maart is overleden en in verzorgingshuis De Ark in Wateringen zijn vier overlijdensgevallen te betreuren. Burgemeester Haan maakt op 4 april bekend dat er ook in Maassluis iemand aan de gevolgen van het virus is overleden. En in Midden-Delfland overlijdt wethouder Hans Horlings ongeveer een week nadat hij met ernstige coronaklachten in het ziekenhuis is opgenomen.

Sinds enkele weken maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek wel wekelijks het totaal aantal overledenen in gemeenten bekend. Uit deze cijfers zijn voor onze regio echter nog geen conclusies te trekken over het aantal mensen dat in onze regio overlijdt aan de gevolgen van het coronavirus.

Economische gevolgen

De coronacrisis raakt niet alleen mensen, maar ook veel bedrijven. De sierteeltsector is hard geraakt. Veel bloemen en planten worden niet meer verkocht. Daarom roept Glastuinbouw Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak de politiek op tot een noodfonds van zo'n 2 miljard euro.

Ook horecabedrijven, die voorlopig dicht blijven, winkeliers en andere bedrijven worden hard getroffen. Zij kunnen inmiddels een beroep doen op diverse steunmaatregelen, al is niet duidelijk of dit genoeg is. Desondanks zijn de economische vooruitzichten niet positief. Het Centraal Planbureau becijferde eerder dat de economie in het beste geval met 1,2 procent krimpt. Dat is als de coronacrisis op 1 juni is afgelopen.

Maatregelen

Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen neemt de overheid al halverwege april maatregelen. Iedereen wordt gevraagd anderhalve meter afstand van elkaar te houden, regelmatig de handen te wassen en zoveel mogelijk thuis te gaan werken. Daarnaast gaan scholen dicht, net als sportclubs en restaurants en cafés. En ouderen in verzorgingshuizen mogen geen bezoek meer ontvangen. Deze maatregelen gelden nog tot eind deze maand. Later worden ook alle evenementen tot 1 juni geannuleerd. Daardoor staat er dit jaar onder andere geen Koningsdag op het programma. Ook de Strandopening in Hoek van Holland is verplicht geschrapt.

Ook op lokaal niveau wordt actie ondernomen. Plekken die normaliter veel worden bezocht, zoals de parkeerplaatsen bij de Westlandse stranden, worden afgesloten. Populaire speelplekken in Midden-Delfland en Maassluis gaan eveneens dicht, omdat er te veel jongeren komen die zich niet aan de anderhalve meter afstand houden.

Hoe onze regio er op de korte termijn uitziet is niet bekend. Begin volgende week neemt het kabinet een besluit over de huidige maatregelen. De kans dat mensen na 28 april hun oude leven terug hebben is echter nihil, zo zei premier Mark Rutte eerder al.

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en de WOS werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.