Archief
Binnenkomst Canadezen in De Lier in mei 1945 - foto via Genootschap Oud Westland

Binnenkomst Canadezen in De Lier in mei 1945 - foto via Genootschap Oud Westland

Jaarboek Genootschap Oud-Westland in teken van bevrijding

Het Historisch Jaarboek van het Genootschap Oud-Westland staat dit jaar geheel in het teken van de bevrijding, 75 jaar geleden. Het bevat unieke foto's van de gebeurtenissen in de verschillende Westlandse dorpen in de dagen rond 5 mei 1945. Als gevolg van de coronacrisis kan de officiƫle presentatie op 8 april niet doorgaan, in plaats daarvan heeft bestuurslid Harry Groenewegen donderdag het eerste exemplaar overhandigd aan veteraan Piet Kuyvenhoven uit Naaldwijk.

Het jaarboek, dat een half jaar eerder verschijnt dan gebruikelijk, bevat artikelen die de oorlogsperiode in het Westland en de daaraan voorafgaande mobilisatie bestrijken. Maar ook worden er foto's getoond die door Duitse militairen werden gemaakt in de eerste twee oorlogsjaren als herinnering aan hun diensttijd in het Westland.

Jan Dahmeijer blikt terug op de mobilisatie in augustus 1939, toen in 's-Gravenzande dienstplichtigen werden ondergebracht in bloemenveiling Floralia. De eerste oorlogshandelingen komen aan bod via een verslag van de compagniescommandant van het regiment Jagers. Leen Valstar schrijft over zijn grootvader F.V. Valstar, die in 1944 slachtoffer werd van een moord als vergelding voor de activiteiten van het verzet. Hij spande zich in de oorlog in voor een goede voedselvoorziening. Tegelijk raakte zijn gezin steeds meer betrokken bij het landelijk verzet.

Jaap van Duijn beschrijft de bloei van de tuinbouw in de Tweede Wereldoorlog. De bedrijfskosten stegen, maar de opbrengsten namen navenant toe. In de hongerwinter werd het Westland overstroomd door kopers en dieven. In zijn bijdrage over de NSB-burgemeesters gaat Frank de Klerk in op het functioneren van het openbaar bestuur. Kees Groenewegen beschrijft de gevolgen van de oorlog voor zijn familieleden, die allen aan het Galgepad in Naaldwijk tuinden. En Leo van den Ende verhaalt over het trieste lot van de Joodse slagersfamilie Van Leeuwen, die een winkel had op de hoek van de Zeestraat in Monster.

Het Historisch Jaarboek (ISBN/EAN 978-90-822726-7-3), waarin ook een in memoriam voor oud-voorzitter en erelid Wil van den Bos Czn., is vanaf maandag 30 maart voor 14,95 euro te koop in de boekhandel.