Archief
Archief WOS

Archief WOS

Van Buuren beschrijft de nazificatie van Maassluis

De van oorsprong Maassluise auteur Maarten van Buuren heeft opnieuw een boek over de Tweede Wereldoorlog uitgebracht: 'De nazificatie van Maassluis'. Een kwajongensstreek op 13 mei 1941 vormde voor de Duitse bezetter de aanleiding om het Maassluise politiekorps te nazificeren, verklaart Van Buuren.

Die nazificatie hield in: het Maassluise korps te infiltreren met politieambtenaren die bereid waren de vuile karweitjes op te knappen. Het gaat daarbij om het aangeven en ophalen van joden, huiszoeking naar onderduikers en het oppakken van verzetsmensen, acties die de andere politiemensen weigerden uit te voeren.

Het bedoelde incident dat de aanleiding voor de nazificatie vormde, speelde zich af bij de haven van Maassluis.

Bij zonsondergang werd op de acht afgemeerde Duitse marineschepen gewoontegetrouw de vlag gelijktijdig naar beneden gehaald. Deze ceremonie werd aangegeven door op het wachtschip op een bootmansfluitje te blazen. Op de kade bevond zich een flinke groep jongens, van wie er eentje het bootmansfluitje perfect kon nabootsen. "Hij greep zijn kans en floot. Zijn signaal had het verwachte effect: Duitse matrozen renden de dekken op, sprongen in het gelid, de vlaggen werden neergehaald. (...) Duitse militairen stormden de kade op en rekenden dertien jongens in."

Mutaties plaatselijk bestuur

De jongens belandden in het concentratiekamp Sachsenhausen. Vier van hen kwamen om, onder wie de fluiter. Verder werd naar aanleiding van dit incident in Maassluis een burgemeester aangesteld die voorstander was van aansluiting van Nederland bij Duitsland. Tevens werd bij de Maassluise politie een Vlaardingse NSB'er als korpschef benoemd. Na diverse mutaties op die post kwam op 1 maart 1943 ene Filip Caspers naar Maassluis als hoofdagent. De uit Deventer afkomstige Caspers kreeg op 16 december 1943 de leiding over de politie in Maassluis.

Vervolgens is een derde deel van het boek gewijd aan de persoon Caspers. In de jaren voor de oorlog was gebleken dat hij geestelijk labiel was, ongeschikt voor politiedienst, zo schrijft Van Buuren. De oorlog vertraagde zijn ontslag "en bood Caspers onverwachte kansen die hij zo handig benutte dat hij zich in korte tijd ontwikkelde van arbeidsongeschikte tot korpschef van de Maassluise politie".

Verklikker

Het boek omvat verder een aantal verhalen over enkele Maassluizers, zoals over 'import'-kleermaker Rien van Splunter die zich ontpopte tot een niets en niemand ontziende verklikker; tot en met zijn stiefzoon en (tweede) echtgenote. Ook enkele zogeheten landwachters worden belicht, onder wie wethouder Jacob Koene. De Landwacht was een eigen beschermingskorps van de NSB. Koene maakte in 1945, samen met zijn kompaan Cornelis van Nuland, ernstig misbruik van zijn positie. Zij dwongen een boer in Maasland herhaaldelijk om veel voedsel en ook geld af te geven. Zij werden bestraft met zes jaar rijkswerkinrichting.

Het boek 'De nazificatie van Maassluis' (ISBN: 9789402198539) is verkrijgbaar in de boekhandel.

Categorieen:
Maassluis Cultuur