Maassluis wil dat burgers beter scheiden om afvalberg te verminderen
De gemeente Maassluis wil binnen afzienbare tijd dat haar burgers het afval beter gaan scheiden. Hiervoor introduceert de stad een nieuw systeem. Alle huishoudens van grondgebonden woningen krijgen nieuwe mini-containers en flatbewoners gaan het afval in nieuwe verzamelcontainers apart weggooien. Is de container vol, dan krijgt de gemeente een seintje om hem te komen legen.
GFT, papier en het overige afval kan al apart worden weggegooid, daar komt nog een een bak voor plastic, metaal en drinkpakken bij. Ook wil de gemeente de afvalberg kleiner gaan maken. Maassluis zit nu per inwoner op 250 kilo restafval per jaar. De doelstelling is 30 kilo per jaar. Om dat te kunnen bereiken moeten inwoners veel minder gaan weggooien, zegt wethouder Fred Voskamp. "Als we nu alles honderd procent zouden scheiden, dan nog zitten we zeventig kilo per inwoner boven het streefgetal", aldus de wethouder. Er zal door alle inwoners anders over afval nagedacht moeten worden.
Afvalcoaches
Om het doel te kunnen bereiken wil de gemeente zogeheten afvalcoaches inzetten en bijeenkomsten organiseren om de inwoners bewust te maken. Als negen mensen hun een stinkende best doen en er één iemand uit de straat het beleid negeert, dan verpest die persoon het voor de anderen. Zo'n afvalcoach kan dan worden ingezet om die persoon te begeleiden. Als dat ook niet werkt, wordt er gehandhaafd met boetes tot gevolg.
De gemeente trekt dit jaar ervoor uit om te beginnen met de bewonersavonden om inwoners warm te laten lopen voor het omgekeerd inzamelen. Het doel is om de gescheiden afstoffen te recyclen. Dat gebeurt bij AVR aan de overkant van het scheur vlakbij Rozenburg. Hoe zij met het afval omgaan is te zien in de onderstaande reportage.