Otto lag in zijn boot te slapen toen er brand werd gesticht: 'We hadden een engel op onze schouder'
"Ik ben benieuwd wat voor persoon het is." Otto Friebel uit Delft heeft het over de man die zich woensdag moet verantwoorden voor het in brand steken van Otto's boot terwijl hij en zijn vrouw daarin lagen te slapen. "Sinds die zomer van 2018 zijn we nooit meer naar het Westland gevaren", zegt Friebel tegen mediapartner Omroep West.
"We hadden een engel op onze schouder", vertelt de booteigenaar. In juni 2018 is er een pyromaan actief in Maasland en Maassluis. Bij boten, aanlegsteigers en in loodsen wordt meermalen brand gesticht. Otto en zijn vrouw hebben daar echter geen weet van als ze hun boot aanmeren bij het Trekkadepad. Ze genieten van de omgeving. "Het is daar prachtig." Op een avond gaat het stel naar bed, maar 's nachts wordt Friebel wakker. "Ik hoorde een soort knapperen en knisperen."
Hij gaat kijken en dan blijkt de linnen kap van de boot in brand te staan. "Ik heb gelijk mijn vrouw wakker gemaakt en heb de brandblusser gepakt." Ze moeten onder de brandende kap door om zichzelf in veiligheid te brengen. Pas wanneer Otto 112 belt, hoort hij van de telefoniste dat het de zoveelste brand in de omgeving is. "En daar sta je dan vroeg in de ochtend in een verlaten gebied." Het hachelijke avontuur heeft een behoorlijke indruk op het stel gemaakt. "Mijn vrouw kan er nog steeds vol van raken en ook onze kinderen praten er nog geregeld over."
Grote emotionele schade
De politie weet verdachte Ferass A. een maand later op heterdaad aan te houden. Hij steekt op dat moment wederom een boot in de fik. Dit keer aan de Delkamp in Maasland. Omdat een brandtechnisch onderzoek langer op zich laat wachten, wordt de 24-jarige Maaslander in januari 2019 voorlopig vrijgelaten met een enkelband om. Op voorwaarde dat hij zich niet in Maasland vertoont en geen alcohol en drugs gebruikt. Maar Ferass schendt de afspraken meermalen en zit nu opnieuw achter de tralies.
"Hij heeft nogal wat veroorzaakt", verzucht Otto. Sinds de brand genieten zijn vrouw en hij nog steeds van hun boot, maar wel op een heel andere manier. Zo hebben ze nu een vaste ligplaats bij een steiger tussen de mensen in plaats van op een afgelegen plek. Spontaan rondvaren is er niet meer bij. "De schade aan onze boot hebben we via onze verzekering vergoed gekregen, maar de emotionele schade is veel groter."
Nooit meer varen door het Westland
Woensdag wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. "Ik ben echt benieuwd welke straf hij gaat krijgen", vertelt Otto. "Ik denk wel dat hij behandeld moet worden." In april begint het vaarseizoen. "We hebben afscheid genomen van het Westland en vergeten dit nooit meer, maar we hebben wel weer zin in het komende seizoen."