Archief

Maassluis koploper oprollen drugspanden

De gemeente Maassluis is relatief gezien koploper als het gaat om het aantal opgerolde 'drugspanden' in onze regio. In de afgelopen jaren gooide de gemeente in totaal 25 van zulke panden op slot of gaf ze een waarschuwing. Daarmee scoort Maassluis het hoogst in vergelijking met de gemeenten Westland en Midden-Delfland.

De WOS bracht alle drugslocaties in kaart die tussen 2016 en 2019 in Westland, Maassluis en Midden-Delfland zijn aangetroffen. De gemeente Rotterdam en de politie konden geen gegevens verstrekken over eventuele locaties in Hoek van Holland.



Klik hier om de kaart te bekijken

In totaal gaat het in deze periode om 59 drugspanden in Westland, Maassluis en Midden-Delfland, waarin met name hennepkwekerijen of drugslabs gevestigd waren. Relatief de meeste daarvan concentreerden zich in Maassluis: dat is opvallend voor zo'n kleine gemeente. In Westland werd weliswaar iets vaker drugs gevonden in woningen of bedrijfspanden, maar die gemeente is maar liefst drie keer zo groot. In totaal is daar 28 keer een inval gedaan. In Midden-Delfland, de kleinste gemeente in onze regio, was het vrij rustig de afgelopen jaren: daar stuitte men 6 keer op een drugspand.

Het merendeel van de drugspanden in Maassluis betrof hennepkwekerijen. Zo werd in augustus dit jaar een kwekerij ontmanteld aan de Dr. Jan Schoutenlaan, waar de resten van 295 wietplanten stonden. In januari 2019 rolde het Team handhaving een hennepkwekerij op, die gevestigd was in een pand aan de Haven van de stad. Hier trof men ongeveer 300 wietplanten aan. Daarnaast bleken er dit jaar drugspanden te staan aan het Da Costaplein, de Van Ostadestraat, de Paltrokmolen en de G.A. Brederolaan. In de laatste jaren zijn er geen harddrugslabs in Maassluis ontdekt.

'Drugs is een gruwel'

Burgemeester Edo Haan van Maassluis zegt geen idee te hebben hoe het komt dat juist in zijn stad relatief veel drugspanden gevonden zijn. Hij is ervan overtuigd dat er een link is met de onderwereld: "Daar zitten bendes achter. Soms hebben we daar zicht op, maar soms ook niet."

Haan maakt zich ook zorgen over wat er in de hennepkwekerijen gebeurt: "Drugs is een gruwel. De locaties zijn heel divers. Het is verontrustend dat het soms bij mensen thuis gebeurt. Er wordt met elektriciteit geknoeid; soms wordt er een tent in een kamer neergezet. Dat is brandgevaarlijk."



Burgemeester Edo Haan: "We zitter er bovenop."

De burgemeester zegt er wel alles aan te doen om illegale drugshandel tegen te gaan: "We hebben een heel goed Team Handhaving en Toezicht. We werken goed samen met de politie. We zijn erop gespitst." Als de gemeente een drugspand op het spoor is, wordt er ook doorgepakt, aldus Haan: "We zitten er bovenop. Ik laat een pand onmiddellijk sluiten voor een paar maanden. Niet eerst de uitspraak van de rechter afwachten. De kosten worden verhaald op degene die de plantage runt."

Haan roept Maassluizers op om verdachte zaken vooral aan de gemeente of politie door te geven: "Als u een winkel ziet waar nooit een klant komt, meld u dat. Dat is alleen maar om geld wit te wassen. Laten we met z'n allen niet naïef zijn, laten we nuchter nadenken. Als het niet kan kloppen, dan klopt het vaak ook niet."

Westland

In absolute aantallen stonden er in de onderzochte periode, zoals gezegd, iets meer drugspanden in Westland dan in Maassluis. De meeste van die gebouwen waren hennepkwekerijen. Een concentratie daarvan bevond zich in Maasdijk.



Archiefbeeld van ontruiming drugslab Wateringen(Regio15)

Een andere in het oog springende plaats in Westland, waar drugspanden zich concentreerden, is Wateringen. Hier waren de meeste drugslabs van de regio: aan de Linnewever, de Naaldwijkseweg en de Schipluidenseweg. Overigens trof de gemeente Westland daarnaast in De Lier nog een drugslab aan, aan de Lierweg.

Midden-Delfland

Ook in Midden-Delfland vormden hennepkwekerijen de meerderheid. Het gros van de drugspanden in dit gebied ontdekte men in Den Hoorn. Behalve panden met hennepplanten, zoals aan de Oranjelaan, was er ook tenminste één drugslab, aan de Zwethkade Zuid. Waarschijnlijk waren er zelfs twee drugslabs in deze plaats; zowel de gemeente als de politie kon hierover echter geen nadere informatie verstrekken. Frappant, tenslotte, is ook de vondst van honderden kilo's cocaïne aan de Vrij-Harnasch in Den Hoorn.

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en de WOS werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.