Archief
Google Streetview

Google Streetview

Vijf vragen (en antwoorden) over omgekeerd inzamelen

Het verbranden van restafval wordt steeds duurder. Tegelijkertijd is de blik op afval in de afgelopen jaren omgeslagen. Niet langer zien we afval als iets dat verbrand moet worden. Steeds vaker blijken we afvalstoffen te kunnen hergebruiken voor nieuwe doeleinden. Maar dan moet het afval wel worden gescheiden. In Maassluis wordt daarom vanaf 2020 geëxperimenteerd met 'omgekeerd inzamelen', waarna het bij positief resultaat in 2021 geleidelijk wordt ingevoerd. Maar hoe werkt dat precies?

1. Wat is dat omgekeerd inzamelen?

Het idee achter omgekeerd inzamelen is dat de waardevolle grondstoffen zoveel mogelijk dichtbij huis worden opgehaald. Denk hierbij aan plastic, papier en groente- en fruitafval (gft). Voor inwoners wordt het dan gemakkelijker om dat afval kwijt te kunnen. Het restafval wordt echter niet meer aan huis opgehaald. Hiervoor komen ondergrondse containers in de wijk te staan. Op die manier moet het aantrekkelijker worden om het afval goed te scheiden, omdat je voor je restafval meer moeite moet doen om het kwijt te kunnen. Bovendien moet dat ook gaan schelen in de stijging van de kosten voor de verbranding van restafval, want minder verbanden, levert voordeel op.

2. Wat gaat dat voor mij betekenen?

Dat hangt af van jouw woonsituatie. Woon je in een vrijstaand- of rijtjeshuis, dan wordt de grijze bak in de toekomst gebruikt voor papier en karton. Eén keer in de maand wordt de bak door verenigingen geleegd. Ook krijg je een container voor PMD (plastic, metaal en drankverpakkingen) die eens in de twee weken geleegd zal worden. Woon je in een flat of een appartementencomplex, dan zal er in de directe omgeving een nieuw milieuparkje komen waar je al je afval gescheiden kunt aanleveren. Aan de inzameling van gft, glas en textiel verandert niets.

3. Hoe effectief is dit?

Uit dit rapport over het scheiden van afval in Maassluis, blijkt dat op dit moment ongeveer de helft van de inwoners het afval goed gescheiden inlevert. Door 'omgekeerd inzamelen' in te voeren, is de verwachting dat dit stijgt naar 62 procent. Overigens zijn er ook landelijke doelstellingen geformuleerd. In 2020 is de jaarlijkse hoeveelheid restafval maximaal honderd kilogram per persoon. In 2025 moet dat teruggedrongen zijn tot maximaal 30 kilogram. Maassluis streeft ernaar die landelijke doelstelling te behalen.

4. Zijn er gemeenten die dit al doen?

Ja, het naastgelegen Midden-Delfland is al een tijdje omgekeerd aan het inzamelen. In Schipluiden doen ze dat nu ruim twee jaar, in Maasland bijna twee jaar en in Den Hoorn zijn ze er dit jaar mee gestart. En ook in Westland bestaat het plan om 'omgekeerd inzamelen' binnenkort in te voeren.

5. Zijn er ook alternatieven? En waarom heeft de gemeente daar niet voor gekozen?

Omgekeerd inzamelen is niet de enige manier waarop het afvalscheidingspercentage verhoogd kan worden. Zo zijn er ook gemeentes die vooral aan na-scheiding doen. Hierbij komt alles in één afvalbak terecht en moet de afvalverwerker het scheiden. Er komen steeds meer na-scheidingsinstallaties beschikbaar, maar voorlopig zijn het er volgens wethouder Gerard van der Wees nog te weinig om aan de vraag te kunnen voldoen. Bovendien blijkt na-scheiding niet altijd te werken, omdat de diverse afvalstoffen in de afvalbak op elkaar kunnen 'reageren' waardoor ze ongeschikt raken voor hergebruik.