Gevonden granaten waarschijnlijk 'Beute Geschütz'
De vier Franse granaten die zijn gevonden bij de Zwaansheulbrug in Honselersdijk, zijn waarschijnlijk door Duitsers in de Tweede Wereldoorlog achtergelaten. Dat vermoedt militair historicus Christ Klep. Dergelijke buitgemaakte munitie wordt ook wel 'Beute Geschütz' genoemd.
Bij sloopwerkzaamheden van de brug in de Middel Broekweg werd vrijdag een Franse geschutsgranaat gevonden. Daar bleef het niet bij, want maandag was het opnieuw raak en vond men zelfs drie exemplaren. Sindsdien ligt de sloop stil. Het kabel- en leidingwerk bij de brug gaat wel door.
Dergelijke munitie duikt vaker op in Nederland, weet Klep. "De Fransen hergebruikten in de Tweede Wereldoorlog veel munitie uit de Eerste Wereldoorlog, en ook de Duitsers waren efficiënt. Alles wat ze niet hoefden te maken, haalden ze uit Franse voorraden."
Kuilen
Uit strategisch oogpunt lieten terugtrekkende Duitsers vaak bruggen opblazen. Of dat in Honselersdijk ook het geval was, is niet duidelijk. Aan de einde van de Tweede Wereldoorlog werden door zowel de geallieerden als Duitsers kuilen gegraven om munitie in te dumpen. "Hoe dieper je graaf, hoe meer je vindt. Ik voorspel dat we de komende jaren munitie blijven vinden", aldus de militair historicus.
De vondst bij de Zwaansheulbrug doet sterk denken aan de Galgebrug in Naaldwijk, waar in 2017 langs de route van het Varend Corso een granaat werd gevonden. In 2013 werden bij werkzaamheden naast de 's-Gravenzandseweg in Monster zelfs dertien explosieven gevonden.
Deze week wordt bij de Zwaansheulbrug verder gezocht naar explosieven. Wanneer de sloopwerkzaamheden worden hervat is nog niet bekend. De planning tot nu is dat de werkzaamheden tot de derde week van januari duren.