Archief

Leergeld Westland is gestopt

De Westlandse tak van Stichting Leergeld Nederland is per 1 oktober met haar activiteiten gestopt. Leergeld Westland, opgericht in oktober 2013, heeft zich ingezet voor kinderen die vanwege de financiële thuissituatie niet of onvoldoende kunnen deelnemen aan activiteiten op school en daarbuiten, zoals zwemles of het lidmaatschap van een sportvereniging.

De door vrijwilligers opgezette stichting Leergeld Westland ziet voor zichzelf geen rol meer, omdat er in de afgelopen jaren een gemeentelijk Kindpakket tot ontwikkeling is gekomen, waarvan het aanbod aan Westlandse gezinnen verder wordt uitgebreid. Dit blijkt uit een bericht op de website van de stichting.

Het Kindpakket Westland is sinds begin 2015 een gemeentelijke basisvoorziening voor kinderen uit minima-gezinnen. Hierbij gelden voor al deze kinderen dezelfde voorwaarden; er kan in individuele of afwijkende gevallen geen uitzondering worden gemaakt. Stichting Leergeld bood deze gezinnen een vangnet en kwam in actie als bestaande voorzieningen niet toereikend waren of geen uitkomst boden. Een voorbeeld: het verstrekken van een fiets kon bij het gemeentelijke pakket pas op de leeftijd dat kinderen naar een brugklas gaan. Stichting Leergeld kon na individuele toetsing besluiten om ook aan een kind dat nog op de basisschool zit, een fiets te verstrekken.



Overdracht uitvoering Kindpakket

In het voorjaar van 2016 onderzocht de gemeente de mogelijkheid om de uitvoering van haar Kindpakket in handen te geven van de Stichting Leergeld. "Die stichting kan veel meer uit het Westland halen dan de gemeente kan doen", zei wethouder El Mokaddem destijds.

In september 2016 besloot een meerderheid van de gemeenteraad dat de uitvoering van het Kindpakket daadwerkelijk moest worden overgedragen aan Leergeld Westland. Verondersteld werd onder meer, dat de uitvoering dan goedkoper zou zijn.

Dit bleek echter niet het geval te zijn, zo kwam in juni 2017 naar voren uit een brief van B en W aan de gemeenteraad. Leergeld zou een administratie moeten optuigen die veel duurder zou zijn dan de toenmalige uitvoering. Een betere oplossing, vooral ook in financieel opzicht, zou samenwerking met de stichting Westlandpas zijn. Als bijkomend voordeel werd genoemd dat de gebruikers 'verlost' zouden worden van de tegoedbonnen. Bij de Westlandpas is geen sprake van stigmatisering; dat is immers een kortingspas waar alle Westlanders gebruik van kunnen maken.

'Onwerkbaar'

De uitvoering van het Kindpakket werd vervolgens per 1 januari 2018 feitelijk overgedragen. Op 27 september 2018 heeft Leergeld Westland echter aan de gemeente laten weten "de opdracht voor het uitvoeren van het Kindpakket niet langer als uitvoerbaar te beschouwen". Als reden hiervoor werd aangegeven dat de gekozen constructie onwerkbaar is gebleken.

Om de continuïteit te waarborgen, besloot de gemeente de uitvoering voorlopig in handen te geven van Stichting Westlandpas. Op dit moment loopt er overigens een Europese aanbesteding voor de uitvoering van het Kindpakket Westland. De beslissing wordt naar verwachting in november bekend.

Categorieen:
Westland Algemeen