Archief
Politie

Politie

's-Gravenzander opgepakt in onderzoek naar afpersing met naaktfoto's

In een groot onderzoek naar sextortion, heeft de politie dinsdagochtend een 19-jarige 's-Gravenzander aangehouden. De man is een van de zeven hoofdverdachten in een zaak waarin tientallen mannen werden afgeperst die online hun naaktfoto's hadden gedeeld.

Behalve de Westlander zijn dinsdag ook vier mannen uit Delft (19, 20, 21 en 22 jaar) en maandag een 25-jarige Zoetermeerder en een 19-jarige Delftenaar opgepakt. Zij zitten allen "in beperking". Dat houdt in dat zij alleen contact kunnen hebben met hun advocaat.

Het zevental zou zich op datingsites hebben voorgedaan als vrouw en zo in contact zijn gekomen met meerdere mannen. Nadat de contacten online goed verliepen, vroegen ze de mannen een naaktfoto van zichzelf te sturen. De slachtoffers werden vervolgens via WhatsApp benaderd door een persoon die geld van hen eiste. Als dit niet zou worden overgemaakt, zouden de naaktfoto's worden gedeeld met hun vrienden en familie. De hoofdverdachten verdiepten zich via social media in de achtergrond van de mannen. Zo konden zij in hun dreigementen concrete informatie geven over bijvoorbeeld gezinsleden of werkgever.

Op die manier harkten de verdachten soms wel 1.500 tot 30.000 euro binnen per slachtoffer. Dit geld werd overgemaakt door zogenoemde geldezels: personen die hun bankrekening ter beschikking stellen. Sinds het begin van het onderzoek in 2019 zijn meer dan 25 geldezels aangehouden. Een deel van hen stelde hun rekening vrijwillig ter beschikking om zo wat bij te verdienen. Een ander deel werd gedwongen door de hoofdverdachten, die daarbij geweld niet schuwden.

De zaken kwamen aan het rollen nadat enkele slachtoffers aangifte hadden gedaan. Dankzij de rekeningnummers die zij doorgaven, achterhaalden de onderzoeksteams nog meer slachtoffers. Dit lukte door simpelweg mensen op te bellen die recent grotere bedragen naar de rekening hadden overgemaakt. Meer dan vijftig door de politie benaderde mannen, afkomstig uit het hele land, besloten alsnog aangifte te doen. Een aanzienlijk deel van de benaderde slachtoffers wilde dit echter niet, onder meer omdat zij bang zijn dat hun gezin er zo alsnog achterkomt.