Archief
Signbiblio

Signbiblio

Oma Stougie (85) moet na 66 jaar gescheiden leven van haar man (90)

Oma Stougie (85) is in de afgelopen vier maanden al zes keer verhuisd. Op 7 juni werd zij tijdens haar vakantie in het ziekenhuis opgenomen. De reden: acute verwardheid (delirium). Een schok voor de familie, maar niet zo schokkend als de achtbaan waar zij na acht weken ziekenhuis in terecht kwamen, zo blijkt uit een gesprek met de WOS.

De vrouw kwam terecht in het revalidatiegedeelte van Bieslandhof in Delft. Maar, aangezien haar 90-jarige echtgenoot in 's-Gravenzande woont, vroeg de familie voor overplaatsing naar De Kreek in dat dorp. Dat kon, maar dan zou de revalidatie wel langer gaan duren, namelijk zo'n acht weken. Dat was niet erg, want haar man met wie ze 66 jaar getrouwd is kon trouw elke dag op bezoek komen.

Na tien dagen kreeg de familie echter te horen dat oma al weer genoeg hersteld was om naar huis te gaan. "Ze kon zelfstandig haar medicijnen innemen, een stuk lopen en dag en nacht zelf naar de wc", vertelt schoondochter Jos. "Maar ze heeft Parkinson, dus het kan de ene dag goed gaan en de andere dag weer slecht."

Eenmaal thuisgekomen ging het dan ook weer heel slecht. Haar oogdruppels kon ze niet zelf indienen, omdat ze haar armen niet omhoog kon krijgen. "Ze kwam niet meer van het toilet af, toen heeft mijn schoonvader van 90 haar opgetild en op bed gelegd", vertelt andere schoondochter Alike. Al met al een gevaarlijke situatie. Dat bleek ook toen de dame een paar dagen later ten val kwam en terug moest naar de crisisopvang van De Kreek.

Daar werd geconstateerd dat mevrouw niet meer zelfstandig kon wonen en naar een verpleeghuis moest. Dat verpleeghuis ligt echter in Pijnacker, waar haar man niet iedere dag meer op bezoek kan komen. Na 66 jaar moet het echtpaar gescheiden leven. "Moeder is depressief en somber. Ze heeft het gevoel alsof ze geen stem meer heeft en gewoon maar weer ergens neer wordt gegooid. Vader is verdrietig en eenzaam en voelt zich schuldig dat hij niet meer elke dag voor haar kan zorgen."

Volgens de familie heeft zorgaanbieder van De Kreek, Pieter van Foreest, haar excuses aangeboden voor de manier waarop dingen zijn gelopen. Pieter van Foreest kan echter aan de WOS geen reactie geven over individuele gevallen. Gemeentebelang Westland heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. De partij zou graag zien dat zorgwethouder Piet Vreugdenhil zich inspant om mevrouw Stougie terug te krijgen naar 's-Gravenzande.

Alle verhuizingen hebben volgens de familie hun tol geƫist op de vrouw. Het liefste zouden ze zien dat ze haar laatste jaren kan uitleven met haar man, in 's-Gravenzande.

Donderdag in het WOS Nieuws een reportage hierover.