Archief
Archieffoto WOS

Archieffoto WOS

In Westland blijft resultaatgerichte aanpak huishoudelijke hulp

In de gemeenteraad van Westland was er dinsdagavond opnieuw een hoogoplopende discussie over het systeem van toekenning van huishoudelijke hulp aan burgers. Meerdere partijen wilden dat de resultaatgerichte aanpak wordt afgeschaft, maar het college van B en W houdt eraan vast, daarbij gesteund door een raadsmeerderheid.

Het nieuwe systeem in Westland - ter uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) - is begin dit jaar ingevoerd. Het gaat daarbij niet langer om het toekennen van een bepaald aantal uren huishoudelijke hulp, maar om het bepalen wat er gedaan moet worden om de woning schoon en leefbaar te houden (het zogenoemde resultaatgericht indiceren).

Nadat er nogal wat klachten waren gekomen over de toepassing in de praktijk heeft het college van B en W een onderzoek laten uitvoeren door bureau Radar Advies om te kijken wat er aan de uitvoering schortte. Daaruit kwam vooral kritiek naar voren over de communicatie met betrokkenen over de nieuwe aanpak, met onder meer de 'keukentafelgesprekken'. Radar Advies kwam met een reeks aanbevelingen, maar adviseerde het college om wel door te gaan op de ingeslagen weg.

'Alles terugdraaien'

Vier oppositiefracties (GBW, Westland Verstandig, GroenLinks en PvdA) wilden dat de resultaatgerichte aanpak geheel zou worden teruggedraaid en dus opnieuw zou worden gekozen voor uren-toewijzing. Er vielen dinsdagavond bij hun toelichting in de gemeenteraad 'grote woorden'. André van den Berg (GBW) noemde voortzetting van het resultaat gericht sturen "een harteloos besluit". Peter Duijsens (Westland Verstandig) stelde: "Schandalig dat de wethouder toch hiermee doorgaat". Ulbe Spaans (GroenLinks) concludeerde: "De mensen worden onder het kleed geschoven". Nico de Gier (PvdA) wilde teruggaan naar de menselijke maat: "De huishoudelijke hulp is het enige vaste 'zorggezicht' in de week."

Erkenning valse start

Benjamin Hofland (D66) verklaarde dat hij niet per definitie tegen sturen op resultaat is. De rits van aanbevelingen in het rapport van Radar Advies geeft wel aan dat het een valse start was, analyseerde Hofland. Geraldine van der Knaap (VVD) stelde, dat de hoofdconclusie van het Radar-rapport is: 'Ga hiermee door'. Jolanda Suijker (LPF) noemde het rapport helder en zei: "De wethouder trekt het boetekleed aan. We moeten dit een tweede kans geven." Ook de woordvoerder van het CDA, Anja van der Eijk, sprak vertrouwen in de wethouder uit.

Motie van afkeuring

Toen de fracties van Westland Verstandig, GBW en GroenLinks onder ogen zagen dat hun motie om de boel terug te draaien geen meerderheid zou verkrijgen, besloten ze deze in te trekken. In plaats daarvan kwamen zij met een motie van afkeuring aan het adres van wethouder Piet Vreugdenhil. Diens collega Ben van der Stee maakte de raad duidelijk dat deze motie feitelijk gericht is tegen het gehele college van B en W, want dat staat eensgezind achter het beleid van Vreugdenhil.

Voordat de stemming werd gehouden, gaf GroenLinks-voorman Ulbe Spaans nog een verklaring voor het mede-indienen van de motie. "In de ruim veertien 14 jaar dat ik in de politiek actief ben, is dit het meest asociale collegevoorstel dat ik heb gezien", aldus Spaans. Namens de PvdA stelde Nico de Gier, dat hij het mede-indienen van de motie wel wat ver vond gaan. Toch zou hij gaan voorstemmen, omdat er in de kern van de zaak niks veranderd is. De motie werd vervolgens met 15 stemmen vóór en 22 tegen verworpen.

Categorieen:
Westland Politiek