Archief
Signbiblio 1

Signbiblio 1

Maassluis spreekt inwoners aan op preventie rattenoverlast

De gemeente Maassluis probeert de rattenoverlast in de stad onder meer te beperken door bewoners aan te spreken op het gooien van etenswaren in de plantsoenen, wat ongedierte aantrekt. Dat schrijft het college van B en W in antwoord op vragen van Maassluis Belang.

Sinds dit jaar bestrijdt de gemeente de rattenoverlast op een 'duurzame' manier. De resultaten van deze werkwijze zijn volgens de gemeente positief, want de populatie is in 2019 niet verder toegenomen. Wel zijn er in de toekomst mogelijk nieuwe problemen te verwachten.

Diverse media berichtten vorige maand dat Nederland zich kan opmaken voor een nieuwe muizen- en rattenplaag. Mensen zouden lakser worden met vuilnis en vanaf 2023 wordt het particulier gebruik van chemisch gif door de overheid verboden. Een ongediertebestrijder uit deze regio bevestigde desgevraagd dat beeld tegenover de WOS.

Die berichten waren reden voor Maassluis Belang om vragen te stellen aan het college. De fractie was vooral benieuwd welke strategie de gemeente heeft voor de bestrijding.

"Op het gebied van bestrijding worden vallen geplaatst die iedere maand worden geleegd", schrijft het college nu. "Op het gebied van preventie zijn vakken met hogere begroeiing omgevormd naar vakken met kort gras, omdat het ongedierte hierin niet graag verblijft. Verder zijn er contacten met woningcoöperaties om bewoners aan te spreken op het gooien van etenswaren in de plantsoenen, omdat dit ongedierte aantrekt. Op één locatie, langs een singel, is een bord 'verboden te voeren' geplaatst, omdat hier de overlast het ergst was."

De overlast concentreert zich met name op drie plekken in de stad, Welke dat zijn, wordt uit de antwoorden niet duidelijk. Eerder werden het Oleanderpark, de Vincent van Goghlaan, de Zaneveldstraat en de wijk Het Balkon genoemd als plekken waar veel meldingen vandaan komen.

De bestrijding van ratten kost Maassluis jaarlijks zo'n 25.000 euro.

Categorieen:
Maassluis Algemeen