Archief

Advies aan Westland over thuiszorg: 'Ga door, maar verbeter'

De gemeente Westland wordt geadviseerd om door te gaan met het zogeheten resultaatgericht indiceren bij mensen die thuiszorg nodig hebben. Dat is te lezen in een recent verschenen rapport van onderzoeksbureau Radar. Wel moet het een en ander worden verbeterd. Voor de zomer leverde dit onderwerp veel commotie op in de Westlandse raad, onder meer omdat een kopje koffie met de thuiszorgmedewerker er niet meer in zou zitten.

De gemeente Westland is begin dit jaar op resultaatgericht indiceren overgestapt. Het idee erachter is dat er door middel van een zogeheten keukentafelgesprek kan worden bekeken hoeveel thuiszorg iemand nodig heeft. Daarbij wordt niet langer gekeken naar hoeveel uur hulp iemand zou moeten krijgen, maar naar het resultaat dat moet worden behaald.

In een woensdag verschenen rapport van onderzoeksbureau Radar wordt enerzijds gesteld dat de lijn die wethouder Piet Vreugdenhil heeft ingezet, de juiste is, maar anderzijds dat er nog best wel wat verbeterpunten zijn, vooral op het gebied van duidelijk en communicatie. Verder zouden de wmo-consulenten van de gemeente tijdens keukentafelgesprekken wat vaker kunnen verwijzen naar welzijnsorganisaties, die worden nu nog wel eens over het hoofd gezien.

Radar ziet nog wel een probleem ontstaan. Want hoewel dit systeem niet langer uitgaat van uren, worden werknemers wel gewoon per uur betaald. En door dit nieuwe systeem zijn er heel wat medewerkers die minder uren toebedeeld krijgen, waardoor sommigen van hen geneigd zijn om met het werk te stoppen. Iets dat in de toekomst voor problemen kan zorgen. Volgens wethouder Vreugdenhil is dit overigens wel de verantwoordelijkheid van de thuiszorgaanbieders.

Binnenkort zal de wethouder nog van gedachten gaan wisselen over dit onderwerp met de gemeenteraad. De vraag is dan hoe dit rapport valt bij de partijen die zeer kritisch staan tegenover het resultaatgericht indiceren. Er staat in het rapport namelijk ook te lezen dat die manier van werken bij een aantal Noord-Brabantse gemeenten voor zoveel onduidelijkheid zorgde, dat ze daar zijn gestopt met dit systeem. Iets dat hier overigens niet snel zal gebeuren, omdat de huidige contracten lopen tot en met 2021.

Categorieen:
Westland Politiek