Archief
WOS

WOS

Weverling over stikstofaanpak: 'En economische ontwikkeling en groen'

Natuurorganisaties en bestuurders kwamen maandagochtend bij elkaar in het Staelduinse Bos in 's-Gravenzande om te praten over de stikstofaanpak. De Raad van State heeft op 29 mei besloten dat de overheid niet langer besluiten mag nemen die leiden tot meer uitstoot van stikstof bij natuurgebieden.

De overheid kan stikstofuitstoot terugdringen door nieuwe projecten stop te zetten, of te compenseren door extra natuur aan te leggen. Het Staelduinse Bos is een voorbeeld van het aanleggen van extra natuur. De beheerder, het Zuid-Hollands Landschap wil dat doen in combinatie met een natuurbegraafplaats.

Volgens VVD-Tweede Kamerlid en Westlander Arne Weverling, die overigens geen mening heeft over het fenomeen natuurbegraven, is het goed om aan de ene kant economische ontwikkeling te hebben en aan de andere kant ruimte voor groen. "Het is niet of of, maar je moet het en en doen."

Ook tv-tuinman Lodewijk Hoekstra was maandag aanwezig. Hij zet zich in voor het verduurzamen van bijvoorbeeld tuinen, parken, bedrijventerreinen en woonwijken. Volgens hem is het belangrijk om een "uniforme ambitie te creƫren voor een gebiedsontwikkeling, die iedereen snapt en waar bewoners en gemeente achter staan."

"Het is de kunst om een oplossing te bedenken (voor de stikstofproblematiek red.) waar je economische ontwikkeling hebt, en waar de natuur ook zijn werk kan doen", aldus Weverling. Om te zien hoe de biodiversiteit in het bos is, gaan de bestuurders nog even de poel in om te vissen. Volgens het Tweede Kamerlid is dat aan iedereen aan te raden.

Half september is er in de Tweede Kamer opnieuw een debat over de stikstofuitspraak van de Raad van State.