Archief

Haalbaarheidssubsidie voor plastic-afvalschep

Rinze de Vries hoopt zijn idee voor een plastic-afvalschep begin volgend jaar al in de praktijk te kunnen uitvoeren. De ondernemer uit Den Hoorn kreeg eerder een haalbaarheidssubsidie van 20.000 euro van de provincie Zuid-Holland. Inmiddels zijn de eerste tests begonnen.

De Vries is al zijn hele leven bezig met water en watermanagement. Het idee voor de schep kwam toen hij een prijsvraag tegenkwam in een nieuwsbrief van de waterschappen. De uitdaging was om een manier te bedenken waarop plastic afval niet in de oceaan komt, en dan op een zo duurzame manier en niet hinderlijk voor vissen.

De Midden-Delflander is in zijn studententijd bij de TU Delft begonnen met het project en heeft het nu met collega Arnoud van der Vaart uitgewerkt tot een werkend prototype. Deze week zijn de testen begonnen in een zogenoemd aqua lab. De waterstroom met plastic afval wordt in een rad geduwd, dat in tegengestelde richting draait. Hierdoor wordt het afval uit het water geschept. Vervolgens wordt het afgevoerd in een container die eens in de twee maanden wordt geleegd.

De schep is in de eerste instantie bedoeld voor in de buitenbochten van rivieren, waar de stroming het snelst is en dus ook het meeste plastic wordt meegevoerd. Later moet er ook een variant komen bij gemalen, die ook daar het afval kan vangen.

De Vries ziet ook kansen voor zijn systeem in onze regio: "Ik fiets elke dag van Den Hoorn naar Station Delft. Daar zie ik vaak een plek waar veel plastic opgehoopt ligt door de dominante windrichting. Dit zou een goede manier zijn om dat afval te verzamelen voordat de wind van richting verandert."

Voordat het systeem in gebruik genomen kan worden moeten de mannen nog een aantal keer testen. Zo zullen ze de schep nog eens meenemen naar Gouda en Maastricht. Als die testen goed verlopen, kan de schep begin volgend jaar in werking treden.

Categorieen:
Algemeen