Varend Corso gebaseerd op Gondelvaart De Lier
Na 21 edities is het Varend Corso niet meer weg te denken uit Westland en omstreken. Maar het idee voor een Varend Corso komt oorspronkelijk uit De Lier. Daar hadden ze de Gondelvaart, maar die ging alleen door De Lier. De eerste editie in 1997 is gebaseerd op die Gondelvaart, maar dan bedoeld voor een Westland-breed publiek.
De eerste boten zijn vooral grappige boten, zoals bij de Gondelvaart. Heel langzaam komen daar bloemenboten bij. Eerst zijn dat een paar bloemstukken op een boot, later wordt dat geïntegreerd in een ontwerp. "Het werd niet alleen maar een boot met bloemen, maar een boot met een ontwerp waarin bloemen werden aangepast", zegt artistiek coördinator Hans Hoogerwerf, die al vanaf het begin betrokken is bij de organisatie.
Kenmerkend aan het Varend Corso is het gebruik aan groenten in het ontwerp. Dat kan ook niet anders volgens Hoogerwerf: "We leven tussen de tomaten, sla en paprika's." Wel geeft hij aan dat er vroeger meer boten waren die alleen maar met groenten gedecoreerd waren. "Nu zijn het meer bloemen met effecten van groenten er tussendoor verwerkt."
Naast de artistieke functie, heeft het bloemencorso ook een sociale functie. "Zeker op de Westlanddag op zaterdag zie je allemaal mensen bij elkaar kruipen; zoveel vrienden en gezelligheid." Maar dat is niet het uitgangspunt van de organisatie. Dat is namelijk om het Westlandse product naar buiten te brengen. Daarom is het volgens Hoogerwerf ook helemaal niet erg dat mensen vanuit het hele land komen om de boten te bewonderen.
Hoogerwerf heeft ook nog een tip, zeker voor mensen die op zondag naar het corso gaan kijken. "Kijk dan naar die bloemen, die op donderdag zijn verwerkt. Die in de regen, in de wind en in de zon hebben gestaan en die er dan, als het goed is, nog steeds perfect uitzien."
In onze zomerserie trekken wij de komende weken door de regio. Elke week in de zomervakantie heeft een eigen thema. Deze week zijn we bij het Varend Corso. Dinsdag is er aandacht voor Duit voor een Schuit.