College Westland moet 'met kaasschaaf en stofkam' begrotingstekort te lijf
Het college van B en W van Westland zal de komende maanden naar alternatieven moeten kijken om het begrotingstekort voor de komende jaren te kunnen oplossen. Tijdens de behandeling in de gemeenteraad van de zogeheten Voorjaarsnota - waarin de denklijnen voor de begroting zijn aangegeven - vielen dinsdag meermaals de woorden stofkam en kaasschaaf.
De meeste kritiek was er op het voornemen om de onroerendezaakbelasting voor bedrijven met 30 procent te verhogen. Wethouder Ben van der Stee (financiën) acht op dat vlak niet veel mindering mogelijk. In zijn verdediging stelde hij onder meer dat er de laatste acht jaar zo'n 85 miljoen euro is besteed aan zaken waar vooral het bedrijfsleven profijt van heeft gehad. VVD-voorman Sander Zuyderwijk was het meest uitgesproken in zijn kritiek. Hij maakte de wethouder duidelijk dat hij een (verminderings)motie overweegt "om u een beetje te helpen".
Hondenbelasting
Het voornemen van het college om per 2022 een hondenbelasting in te voeren, werd ook fel bekritiseerd. Benjamin Hofland (D66) had al een motie opgesteld om dat voorstel tegen te houden. Van der Stee gaat er zich in de komende maanden nog eens over buigen met de andere collegeleden. De wethouder zei er zich van bewust te zijn dat Hofland bij de begrotingsbehandeling in november een motie achter de hand heeft.
De Naald
Over de toekomst van Westlandtheater De Naald werd verschillend gedacht. Dat varieerde van de (kostbare) overweging om de bouw van een nieuwe Naald naar voren halen, een opknapbeurt die vijf jaar verlenging mogelijk moet maken, tot: er geen cent meer insteken. Jenny Vermeer (CDA) voelde wel wat voor de eerste gedachte, omdat een opknapbeurt voor een korte periode "ook niet alles is". Willy de Zoete (CU-SGP) vindt dat er genoeg theaters in de omgeving van Westland zijn en dat er verder voor uitvoeringen heel wat zalen in de gemeente beschikbaar zijn. VVD'er Zuyderwijk vindt 620.000 euro wel erg veel geld voor het "plakken van een paar pleisters" in De Naald.
Waterman en WOS
GBW-fractievoorzitter Remmert Keizer vindt dat het college niet kan blijven doorgaan met het doen van onderzoeken met betrekking tot zwembad De Waterman in Wateringen en de wens van omroep WOS om te verhuizen naar zalencentrum De Veiling (voorheen Leuningjes) in Poeldijk. Er moet nu eens gekozen worden, stelde hij. Wethouder Pieter Varekamp zei, dat hij in de tweede helft van dit jaar met een voorstel voor De Waterman wil komen. Het plan vanuit het betrokken Burgerinitiatief wordt nagerekend, verklaarde hij. Ook ten aanzien van De Hoge Bomen kondigde Varekamp een voorstel aan.
Wethouder Piet Vreugdenhil toonde zich optimistisch over het inmiddels vierde scenario voor het verhuizen van de WOS naar De Veiling. En dat scenario betreft het voorstel om in de voormalige Leuningjes samen met Vitis Welzijn en Bibliotheek Westland een zogeheten Huis van de Buurt te vestigen. Kort na de zomervakantie wil Vreugdenhil met een reactie komen op deze suggestie, die volgens hem op het eerste gezicht op brede steun in de gemeenteraad kan rekenen.