Politiek analist: 'Besluit lokale partijen over moslimschool is laf'
Het besluit om tegen de komst van een islamitische basisschool in Westland te stemmen is laf. Dat vindt politiek analist Chris Aalberts. "De partijen moeten gewoon aan hun achterban uitleggen dat zij er niet over gaan. Wil je iets doen tegen islamitisch onderwijs, dan moet je in Den Haag zijn."
De drie lokale politieke partijen: Westland Verstandig, GemeenteBelang Westland en LPF Westland hebben samen de meerderheid in de raad en stemden vorige week tegen de komst van de school. Ze denken dat een dergelijke school niet bijdraagt aan de integratie van de leerlingen. Het raadsbesluit is problematisch omdat de Raad van State eerder heeft aangegeven dat de gemeente mee moet werken.
Burgemeester Bouke Arends gaf daarom meteen aan dat hij de minister van Onderwijs moest vertellen dat de gemeenteraad 'zijn taak verwaarloost'. De minister heeft inmiddels besloten om er desnoods zelf voor te zorgen dat de islamitische school wordt opgenomen in het zogeheten Plan van Scholen, zodat er geld beschikbaar komt voor de huisvesting.
Volgens Aalberts hadden de partijen gewoon vóór het opnemen van Yunus Emre in het Plan van Scholen moeten stemmen. "Ze (de lokale politieke partijen - red.) snappen niet wat hun rol is." Door tegen de school te stemmen, lijkt het net alsof lokale politici invloed hebben op de kwestie, maar dat hebben ze niet, want de minister neemt uiteindelijk alsnog zelf het besluit.
Onderwijsminister Arie Slob geeft de Westlandse gemeenteraad tot en met dinsdag de tijd om zelf alsnog vóór de komst van de school te besluiten. Maar van die mogelijkheid lijkt de raad geen gebruik te willen maken. Er was maandagmiddag geen partij te vinden die het onderwerp nogmaals op de agenda wil zetten en de standpunten van de fracties zijn eveneens ongewijzigd.