Archief
Fred van der Ende 1

Fred van der Ende 1

Arends: Wegsturen geslagen vrijwilliger was menselijke fout

In politiebureau Westland is afgelopen dinsdag niet goed omgegaan met een vrijwilliger van het Wateringse Velo die aangifte wilde doen van fysiek geweld tegen hem en een andere vrijwilliger. "Er was sprake van een onjuiste inschatting, een menselijke fout", verklaarde burgemeester Bouke Arends donderdagavond in een commissievergadering van de gemeenteraad.

Arends zei dit in antwoord op vragen van de fractie van GemeenteBelang Westland (GBW) naar aanleiding van een incident dat zich zondag heeft voorgedaan op het Velo-sportpark. Daar was een handgemeen geweest tussen jongeren en twee vrijwilligers. Tijdens het incident is de politie gewaarschuwd, maar bij de komst van agenten waren de jongeren al gevlucht.



Volgens GBW heeft het incident niet alleen geleid tot licht lichamelijk letsel, maar heeft het vooral veel emotionele impact op het corps vrijwilligers bij Velo. Afgelopen dinsdag heeft één van de twee direct betrokken vrijwilligers aangifte willen doen van het fysiek geweld bij de politie. Op het politiebureau is hem echter te verstaan gegeven dat daarvoor pas op 10 juni de eerste gelegenheid is. De fractie vindt dat dergelijke zaken altijd hoge prioriteit moeten hebben.

Inmiddels is door de politie contact gezocht met de betrokkene en kan hij deze vrijdag aangifte komen doen. Volgens GBW-fractievoorzitter Remmert Keizer is dat toch nog te laat en had het direct moeten kunnen gebeuren.

Burgemeester Arends verklaarde dat het snel kunnen doen van aangiftes bij de politie buiten zijn macht ligt. Hij sprak van "platte bezuinigingen bij de vorming van de nationale politie". Arends herhaalde dat het in dit geval een menselijke fout was, omdat er ook nu nog in specifieke situaties directe aangifte mogelijk is.

Overlast

Verder kwamen tijdens de vragenronde diverse locaties van jongerenoverlast aan de orde. Dat gold speeltuinen aan de Sperwerhorst en Achter de Bergen in Honselersdijk (LPF), de omgeving van het Sneeuwklokje/Esdoorn in Naaldwijk (Westland Verstandig) en het Dreespark in Naaldwijk (D66).

Met al die zaken zijn gemeente, politie en het jongerenwerk aan de slag, lichtte burgemeester Arends toe.