Archief
Bram bij de berm

Bram bij de berm

Maaiseizoen gestart, blijft de berm van Bram gespaard?

Bram van Koppen uit Honselersdijk houdt zijn hart vast. Het maaiseizoen is begonnen en dus komt de gemeente langs om graskanten te maaien. De oud-tuinder hoopt dat zijn berm dit keer wordt overslagen. "Voor de bijen en vlinders."

Van Koppen woont aan de Mariƫndijk tussen Honselersdijk en Kwintsheul. Regelmatig zaait hij de slootkant in met zaden uit eigen tuin en poot er lentebloeiers. Om te voorkomen dat de bloemenpracht gekortwiekt wordt, plaatste hij een maand geleden twee bordjes in de berm met 'niet maaien'.

Toch gaat het bijna mis. De gemeente kwam met een motormaaier aanrijden en een loonwerker begon vrolijk te maaien. Toevallig was Bram thuis. "Ik tik hem op zijn schouder, kun je dat bordje niet lezen?", begon Bram tegen de man. Het bleek een Pool die geen Nederlands kan lezen. "Hij ging naar zijn baas toe. Uiteindelijk zijn ze weggegaan."

Als de gemeente binnenkort weer langskomt, hoopt hij dat de berm langs de weg nu wel wordt overgeslagen. "Ik hoop dat ik erbij ben en hem weg kan sturen." Eerder stuurde hij een mail naar de gemeente met de vraag de berm met rust te laten. "Daar heb ik geen antwoord op gekregen. Ik weet niet eens of ze hem wel gelezen hebben."



Verschillend maaibeleid


Gemeenten, de provincie en het waterschap hebben niet hetzelfde maaibeleid. Midden-Delfland beheert ongeveer de helft van de bermen op een natuurvriendelijke manier. "Wij maaien pas het gras als de kruiden grotendeels zijn uitgebloeid", laat een woordvoerder weten. Een keer per jaar maaien vraagt volgens de gemeente ruimte en zorgt bovendien voor een verlies aan bloemenrijkdom. "De bodems van onze bermen zijn vaak zo voedselrijk dat twee keer maaien noodzakelijk is."

De gemeente Maasluis maait al jaren stukken gras in de openbare ruimte niet in de bloeiperiode, deels ook als bezuinigingsmaatregel. Maar bovenal als bijdrage aan een rijker insectenleven.

De provincie Zuid-Holland hanteert voor elke N-weg een apart maaiplan. Er wordt minder gemaaid, maaiafval wordt meegenomen en er wordt een gebiedseigen zaadmengsel ingezaaid na groot onderhoud aan een weg of berm. Het Hoogheemraadschap van Delfland maait alleen watergangen die het meest belangrijk zijn voor de aan- en afvoer.