Archief
Archieffoto

Archieffoto

'Hoe om te gaan met vuurwerk in Maassluis?'

Moet je veel geld steken in een door de gemeente georganiseerd vuurwerk in de stad als de vuurwerkschade en overlast eigenlijk redelijk beperkt is? En wat valt er preventief nog te doen om vuurwerkoverlast te voorkomen? Vragen die dinsdagavond rond gingen tijdens een speciaal georganiseerde raadsinformatiebijeenkomst van de gemeente Maassluis over vuurwerk.

Want hoewel Oud en Nieuw steeds minder behapbaar wordt voor de hulpdiensten, is Maassluis tijdens de jaarwisseling eigenlijk 'een baken van rust'. Niet dat er niets fout gaat, ook in Maassluis worden objecten vernield en zijn er incidenten, maar de stad is goed voor slechts drie procent van de meldingen die binnenkomen bij de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond, vertelt brandweerdirecteur Jolanda Trijselaar.

Toch wil de gemeente overlast van vuurwerk zoveel mogelijk voorkomen. Daarom begon Maassluis drie jaar geleden met het zogeheten vuurwerkdetectiesysteem, dat de knallen 'realtime' kon lokaliseren. Probleem bleek echter dat wanneer de politie of handhaving op de 'knallocatie' was, de daders die het vuurwerk af hadden gestoken, alweer waren vertrokken. Daarom besloot het college begin dit jaar met dat systeem te stoppen.

Andere mogelijkheden

Maar zijn er dan nog andere mogelijkheden om de overlast van vuurwerk te verkleinen? Jorrit Keizer (PvdA) vroeg zich bijvoorbeeld af of verdachte personen niet preventief zouden kunnen worden gefouilleerd, maar volgens politie-teamchef Gunther Tijdink kan dat alleen in heel uitzonderlijke gevallen. Bijvoorbeeld als er al dagenlang overlast is op een bepaalde plek.

Denise Mulder (Maassluis Belang) vindt dat er juist benadrukt moet worden wat wel mag, in plaats van wat niet mag: "Want we weten allemaal dat wat niet mag, veel interessanter is." Verder denken diverse raadsleden ook verschillend over de bijdrage die Maassluis zou moeten leveren aan de feestvreugde. Denk aan een door de gemeente georganiseerd vuurwerk.

Burgemeester Edo Haan komt binnen afzienbare tijd met een notitie naar de raad waarin alle mogelijke keuzes zijn uitgewerkt. Vervolgens mogen inwoners van de stad zich uitspreken en advies geven. Hoe dat precies vorm krijgt, is nog niet bekend. Overigens is Maassluis niet de enige die zich bezighoudt met dit thema, in de gebiedscommissie van Hoek van Holland is donderdagavond ook een bijeenkomst over vuurwerk.