Archief
Door Onderwijsgek at nlwikipedia CC BY-SA 25 nl

Door Onderwijsgek at nlwikipedia CC BY-SA 25 nl

Citotoets niet meer heilig, meeste scholen gebruiken IEP

De meeste leerlingen van de groepen 8 waren in de laatste week voor de meivakantie in de weer met de landelijke eindtoets. Net als in de rest van Nederland, maken ook in onze regio daarbij steeds minder scholen gebruik van de Cito-toets. De eindtoetsen van IEP en Dia zijn hier een stuk populairder, blijkt uit onderzoek van WOS Media.

Van de 55 scholen verdeeld over Hoek van Holland, Maassluis, Midden-Delfland en Westland gebruikten 20 de IEP-methode. Dia werd 16 keer gebruikt en 13 Cito. Route8 (4) en AMN werden het minst gebruikt.

Het verschil met 2016 is groot. Toen lag op liefst 36 scholen de Cito-toets op tafel. In de jaren daarna stapten steeds meer scholen over op een andere eindtoets, met als voorlopig hoogtepunt 2018, toen op één na alle scholen van de katholieke stichting WSKO overstapten op de Dia-eindtoets, die in tegenstelling tot Cito en IEP digitaal is. "De Dia-eindtoets is kindvriendelijker in de flexibiliteit van de afnametijd en het toetsen op niveau", laat bestuursvoorzitter Jos van der Ende van WSKO desgevraagd weten. "Wij zijn uitermate tevreden met de Dia-eindtoets en willen hiermee door."

In onze regio maken alleen basisschool Aloysius in Maasland en de Sint Jozefschool in Schipluiden gebruik van de AMN-toets. De Aloysiusschool gebruikte voorheen een eigen toets, maar toen de overheid het gebruik van een landelijke eindtoets verplichtte, werd aanvankelijk overgestapt op Route 8. "Vorig jaar zijn we overgestapt op AMN en deze toets doen we dit jaar dus voor de tweede keer." De toets wordt overigens pas na de meivakantie gedaan. "Voor de Cito-eindtoets zijn vastgestelde data, maar voor de digitale toetsen zoals AMN en Route 8 mag je zelf kiezen wanneer je 'm afneemt, als het maar tussen 15 april en 15 mei is."