Archief

Gemeente Maassluis denkt aan pauzewoningen

De gemeente Maassluis denkt serieus na over zogeheten pauzewoningen in de stad. Op dit moment ontvangt de gemeente regelmatig signalen van inwoners die met spoed een woning zoeken maar deze niet kunnen bemachtigen, zo valt te lezen in het rapport 'Maatwerk en pauzewonen'.

In het rapport wordt gewezen op het risico dat mensen uit Maassluis dakloos worden en afglijden. De gemeente heeft met diverse partners van de gemeente op het gebied van huisvesting en sociale instanties gesproken om te kunnen inschatten wat nodig is. Ook ervaringen in andere gemeenten zijn bekeken.

Voor de komende jaren is berekend dat er in totaal 150 woningen als pauzewoning aangemerkt moeten worden. Nu zijn er 75 woningen in de tijdelijk verhuur via verhuurder Villex. Er moeten er dus nog 75 bij komen. Volgens het rapport kan dat deels binnen de bestaande sociale woningvoorraad, maar kan er ook worden gedacht aan 'containerwoningen'.

De pauzewoningen moeten onder meer tijdelijk onderdak bieden aan zogeheten spoedzoekers. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die mantelzorg willen bieden en van ver moeten komen, mensen die tijdelijk werk hebben of kwetsbare personen die net gescheiden zijn.

Scheiding

Scheiding is een grote factor in de behoefte aan sociale huurwoningen. Van de groep gescheiden mensen zijn er jaarlijks zo'n tien tot vijftien personen (meestal mannen) met een zwak sociaal netwerk (en dikwijls een lichte verstandelijke beperking) die tijdens of na de scheiding vastlopen in het zoeken naar een nieuwe woning.

Ook zijn er elk jaar tussen de vijf en de tien één-oudergezinnen met kinderen die na omzwervingen aankloppen bij het wijkteam, Maasdelta of het spreekuur van de wethouder. Vaak is het probleem dat na een scheiding het koophuis moet worden verdeeld en dat er geen urgentieverklaring verkregen kan worden. Ook voor hen zou een pauzewoning uitkomst bieden.

Jongeren

Naast de pauzewoningen is er ook behoefte aan woonruimte voor jongeren die een lastige relatie met hun ouders hebben en daarom beter met begeleiding op zichzelf kunnen wonen. Het gaat hierbij om vijftien tot twintig jongeren per jaar. Nu is er nog niet zo'n voorziening in Maassluis. Verder is er ook behoefte aan een tussenstap tussen de nachtopvang en (begeleid) zelfstandig wonen voor mensen die uit de maatschappelijke opvang of uit de gevangenis komen. Het gaat hierbij jaarlijks om vijf tot tien personen.

Er dient nog een aantal knelpunten opgelost te worden om aan de vraag te voldoen. Zo moet er genoeg geschikt aanbod zijn. Dat is er nu volgens het rapport onvoldoende. Tijdelijke huur is nu altijd in sloopwoningen of in leegstaande gebouwen. Verder zijn er geen geschikte woningen of panden voor de knelgroepen. Ook moet de samenwerking tussen de diverse betrokken organisaties beter, zodat er meer maatwerk kan plaatsvinden en zou het huidige urgentiesysteem moeten worden geëvalueerd.

Categorieen:
Maassluis Politiek