Archief

Meeste verenigingen Maasland verhuizen naar gebouwen PGM

Vrijwel alle Maaslandse verengingen willen gebruik gaan maken van de gebouwen van de Protestantse Gemeente. Die intentie hebben zij uitgesproken naar verantwoordelijk wethouder Wendy Renzen. Alleen gospelkoor Spirit kiest voor een andere locatie, omdat de panden van de kerk niet geschikt zouden zijn als oefenruimte.

De verhuizing naar de gebouwen 't Trefpunt en Oude Pastorie hebben te maken met de centrumontwikkeling in het dorp. Daarin wordt onder meer zalencentrum De Magneet, waar meerdere verenigingen nu nog gebruik van maken, gesloopt om zo ruimte te maken voor woningbouw. In plaats daarvan worden de panden van de kerk geschikt gemaakt voor multifunctioneel gebruik door verenigingen. Er was aanvankelijk nog hoop op een plek in het oude gemeentehuis, maar dat wordt verkocht.

Inmiddels hebben vrijwel alle verenigingen - waaronder zang- en muziekverenigingen, een fotoclub en een naaiatelier - uitgesproken gebruik te willen maken van 't Trefpunt en de Oude Pastorie, mits de nodige aanpassingen aan de gebouwen worden gedaan. Wethouder Renzen vraagt de gemeenteraad deze maand om daarvoor een bedrag van maximaal 160.000 euro beschikbaar te stellen.

Gospelkoor Spirit is inmiddels verhuisd naar De Link, een bijgebouw van de katholieke Maria Magdalenakerk. Het koor gaf eerder aan dat de Oude Pastorie qua akoestiek niet voldoet voor repetities. 't Trefpunt zou vanwege het commerciƫle karakter niet geschikt zijn. "Natuurlijk gaan begrafenissen en bruiloften voor op mogelijk repeteren in de grote zaal", aldus het bestuur van de vereniging in een eerdere brief aan het college van B en W. Daarnaast zou uitwijken naar de Oude kerk voor repetities niet mogelijk zijn, omdat die daarvoor te groot is. "Wel uitstekend voor concerten."