Archief

'Oude gemeentehuis Maasland wordt Dorpshuis met horeca'

Het oude gemeentehuis in Maasland moet worden ontwikkeld tot Dorpshuis en de Oude kerk, het Trefpunt en de oude Pastorie worden geschikt gemaakt voor multifunctioneel gebruik door verenigingen. Dat stelt het college van B en W in Midden-Delfland voor, na haalbaarheidsstudies voor het centrum van Maasland.

Volgens Bureau Vastgoeddialoog, dat het haalbaarheidsonderzoek uitvoerde, komt het plan van ontwikkelaar Van Mierlo voor het oude gemeentehuis het best uit de bus, als het gaat om optimalisatie van de opbrengst. In dit plan wordt het pand samen met het aangrenzende Huize Barendrecht bestemd als Dorpshuis. Hierin krijgt het functies als horeca, dorpskamer en vergader- en oefenruimten voor verenigingen.

Vanwege de slechte bouwkundige staat moeten de kantoorvleugel, de bodewoningen en de voormalige politiepost worden gesloopt. Op deze manier "wordt het aanzicht van het monumentale gemeentehuis in ere hersteld, ontstaat er een zonnig terras en zijn er mogelijkheden voor woningbouw, bedrijvigheid en parkeren", schrijft het college.

Eerder had de Protestantse Gemeente Maasland, na de fusie tussen de Hervormde- en Gereformeerde kerk, al besloten de Nieuwe kerk en zalencentrum De Magneet te laten slopen, om plaats te maken voor woningbouw. Hierdoor komen diverse muziekverenigingen vanaf 2019 op straat te staan. Voorgesteld wordt nu, om de Oude kerk aan te passen voor multifunctioneel gebruik, Het Trefpunt te moderniseren en de Oude Pastorie te verbouwen naar grotere en beter toegankelijke zalen.

De plannen voor Maasland moeten bijdragen aan de vitaliteit van het dorpscentrum. De commissie van de gemeenteraad vergadert op 19 december over het voorstel.