Archief

Midden-Delfland kan haalbaarheid ontwikkeling Maasland onderzoeken

"Geen quickscan maar een haalbaarheidsstudie." Dat is de opdracht die de gemeenteraad van Midden-Delfland het college van B en W meegeeft, als het gaat om het kijken naar de kansen voor exploitatie van het voormalige gemeentehuis en huisvesting van verenigingen en activiteiten in Maasland. De raad stemde dinsdagavond in met de beleidskaders en de vervolgaanpak van de dorpskern.



Het college wil de komende tijd zijn aandacht vestigen op het gebied rond de Oude Kerk, het gebied rond het Pynasplein, het voormalige gemeentehuis, de voormalige bibliotheek, de brandweerkazerne en het gebied rond Veldesteijn/Spreeuwenest. De planontwikkeling moet bijdragen aan de vitaliteit van het dorp Maasland.

Initiatiefvoorstel

De oppositiepartijen VVD, PvdA en Fractie Snethlage stelden eerder al een initiatiefvoorstel op, met daarin enkele plannen voor het dorp. Zo zien deze partijen graag het Maeslanthuis gerealiseerd worden in het oude gemeentehuis, zou het gebouw van de Oude Kerk benut moeten worden voor congressen en theatermomenten en moet er een nieuwe brandweerkazerne komen.

Volgens wethouder Houtenbos komt het initiatiefvoorstel in grote mate overeen met de plannen van het college. "Echter houden wij de invulling nog open, terwijl de oppositiepartijen al wel met een invulling komen", aldus Houtenbos. "Dat is in dit stadium nog niet aan de orde."

Maeslanthuis

Het Maeslanthuis is een van de vier initiatieven voor het oude gemeentehuis die ingediend zijn bij de gemeente. "Een centrum voor cultuur, ontmoeten en werken", aldus de insprekende initiatiefneemster Tineke van Nimwegen. Daarbij is ook ruimte weggelegd voor onder meer de harmonieverenigingen en koren, die zelf maar al te graag hun intrek nemen in het gebouw. "In een grote ruimte als een kerkgebouw gaat de klank volledig verloren, om maar één punt aan te roeren", aldus inspreekster Wil de Vette, namens de koren Hosanna en Spirit.

Nog drie andere plannen voor het gemeentehuis zijn ingediend bij de gemeente. Die zijn afkomstig van Bierkens & Wijgerse (creatie en entertainment), Van Mierlo (ontwikkeling in relatie met andere functies in het centrumgebied) en Van Steekelenburg (combinatie van werk, sport, spelen en recreëren). Het college wil voor de locatie van het voormalig gemeentehuis de komende periode samen met de vier initiatiefnemers tot een nieuwe invulling komen.

Vervolgaanpak

Naast de haalbaarheidsstudie komt er ook een studie naar parkeermogelijkheden in het gebied rond het voormalig gemeentehuis en rond het Kerkplein. In september/oktober wordt de raad geïnformeerd over een nieuwe stand van zaken.