Waterschapsverkiezingen, waarom houden we die eigenlijk?
Nog een kleine twee maanden en dan zijn er verkiezingen. Niet alleen voor de provinciale staten, maar ook voor de waterschappen. Vier jaar geleden vielen die twee verkiezingen voor het eerst samen en dat leidde meteen tot een verdubbeling van de opkomst bij de waterschapsverkiezingen, van 22 naar 43 procent. Maar waarom kiezen we de waterschapsbesturen eigenlijk? Droge voeten zijn toch niet liberaal of socialistisch?
"Het gaat om de besteding van belastinggeld," zegt oud-dijkgraaf Michiel van Haersma Buma, "en daarom is het belangrijk dat daar democratische controle op is." Tegenstanders van het systeem vinden dat die democratische controle ook best ergens anders kan plaatsvinden, bijvoorbeeld bij de provincie. Maar Buma ziet dat niet zitten. "Het hoogheemraadschap gaat alleen maar over het water, dus het budget is uitsluitend daarvoor bedoeld, terwijl binnen de provincie het geld ook gebruikt kan worden voor andere doelstellingen. In tijden van bezuinigingen kan er dan geld worden weggehaald bij het water, en dat is slecht voor de veiligheid in het gebied."
Politicoloog Chris Aalberts is het daar mee eens. "Ons land is eigenlijk een zompige delta en zonder de waterschappen hielden we het niet droog." Volgens Aalberts is er ook wel degelijk iets te kiezen op 20 maart. "Het gaat bijvoorbeeld over duurzaamheid. Vind je dat het water goed schoon moet zijn, dat er plastic uitgefilterd wordt, dat er aan de dieren wordt gedacht, of vind je water alleen een product dat er is voor de mens en mag het ook wel een beetje vies zijn. Dan maakt het echt wel uit of je CDA stemt, dat alles vooral lekker zuinig wil, of dat je Partij voor de Dieren of Water Natuurlijk stemt, die daar veel scherper op zijn."
Ook over de besteding van het belastinggeld valt er wat te kiezen. "Vind je bijvoorbeeld dat de boeren meer moeten betalen, veel van het waterbeheer gaat tenslotte over hun weilanden, of moet de burger daar ook aan meebetalen. Ook over de inklinking van de grond en wat je daar tegen moet doen is wel iets te kiezen."