Archief

Burgemeester Arends gaat beknotting dorpsfeesten oplossen

Burgemeester Bouke Arends van Westland is er van overtuigd dat hij de organisatiecomités van feesten en feestweken tegemoet kan komen in hun verzet tegen de 'plotselinge' beknotting van hun activiteiten. Volgens de in december door de gemeenteraad aangenomen Evenementennota moeten de feestweken in De Lier en Poeldijk terug van vijf naar vier dagen en zou er in Kwintsheul en Honselersdijk geen feest aan de vooravond van Koningsdag gehouden mogen worden.

Arends denkt dat hij het zó kan regelen dat voor dit jaar de feitelijke situatie van 2018 verlengd wordt. Dat schetste de burgemeester donderdagavond in een commissievergadering van de gemeenteraad. Deze vrijdag heeft hij al een gesprek met het Heulse Oranjecomité en in de loop van volgende week met andere comités.

Bij een beschouwing van de ontstaansgeschiedenis van de Evenementennota is er naar het inzicht van Arends wel een mooi participatietraject met belanghebbenden gelopen, maar is het eindproduct eigenlijk met niemand afgestemd voordat het in de gemeenteraad is behandeld.

Hoe is het zo gelopen?

Een analyse van de raadsbehandeling van het concept van de Evenementennota onderstreept de woorden van Arends. De impact van enkele voorstellen is feitelijk aan de aandacht ontsnapt. Hoewel bijvoorbeeld de voorgenomen krimp van de feestweken in De Lier en Poeldijk al in november in de raadscommissie Bestuur voorlag, wisten de Oranjecomités blijkbaar van de prins geen kwaad. Anders hadden zij vrijwel zeker gebruik gemaakt van het inspreekrecht in die commissie of anders bij de raadsvergadering op 11 december, waarin de nota uiteindelijk unaniem is aangenomen.

Vervolgens zijn de organisatoren in de tweede helft van december geconfronteerd met de verstrekkende effecten van de Evenementennota. De meeste raadsfracties lieten donderdagavond blijken dat zij deze krimp eigenlijk niet hadden gewild en zeker niet in dit voor de organisatoren al late stadium.