Archief

Midden-Delfland komt 1,6 miljoen tekort op jeugdhulp

De gemeente Midden-Delfland komt voor 2018 liefst 1,6 miljoen euro tekort op het gebied van jeugdzorg. Dat heeft wethouder Horlings laten weten.

De stijging heeft meerdere oorzaken. Daarbij wordt onder meer de open-einde-regeling genoemd. Hierbij worden de werkelijke kosten van een intensief behandeltraject pas achteraf, bij de eindafrekening, inzichtelijk. "Ook worden wij geconfronteerd met het wettelijke recht van zorgaanbieders om facturen met een teruglooptijd van 5 jaar aan te bieden. Wij sturen op het zo spoedig mogelijk factureren van geboden zorg. Daarom worden wij nu enerzijds geconfronteerd met een groter aantal dossiers uit eerdere jaren (2015-2017) en een snelle instroom van facturen 2018", aldus de gemeente. Verder dienen aanbieders van jeugdhulp hogere declaraties in dan voorgaande jaren.

Afgelopen zomer werd al duidelijk dat gemeenten in heel Nederland kampen met tekorten op jeugdhulp. "Toen wij die berichten hoorden, dachten wij: 'Bij ons valt het wel mee'", aldus Horlings. Enkele maanden later blijkt dat dus vies tegen te vallen.

Om dergelijke verrassingen in de toekomst te voorkomen, gaat de gemeente onder meer inzetten op preventie. "We willen vroeger weten wat er aan de hand is, zodat eerder kan worden ingegrepen." Ook gaat Midden-Delfland afspraken maken met zorgaanbieders om vooraf een zorgplan inclusief kostenraming op te stellen, zodat de kosten beter inzichtelijk worden.

Horlings heeft daarnaast bij verantwoordelijk minister De Jonge aangedrongen om ook voor 2018 weer met een zogenoemde 'stroppenpot' te komen. Dit fonds compenseerde gemeenten die in 2016 en 2017 al relevante tekorten hadden. Diverse gemeenten zijn in dat kader achteraf voor gemiddeld 50 procent van de overschrijding

gecompenseerd.