Archief

Seniorenraad hamert op belang van opvang voor ouderen

De Seniorenraad Westland vraagt in een notitie aan het gemeentebestuur aandacht voor verbetering van de opvangmogelijkheden voor ouderen in hulpbehoevende situaties. De notitie is vrijdagmiddag overhandigd aan wethouder Piet Vreugdenhil bij de opening van het tweede zogeheten Plustival in het gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk.

Bij de inontvangstneming zei Vreugdenhil dat hij geraakt was door een brief die hij vorige week rechtstreeks van een inwoonster van Naaldwijk had ontvangen. "Morgen breng ik mijn moeder naar een verpleeghuis in Rotterdam", luidde de eerste zin van die brief. Je kunt dat beschouwen als een aanklacht, maar in elk geval als een vraag om hulp, zei Vreugdenhil.

Hem werd vrijdag voorgehouden, dat inwoners niet buiten het Westland moeten worden ondergebracht in een fase waarin de betrokkenen het meest kwetsbaar zijn. Voor een aantal situaties is de gemeente weliswaar niet rechtstreeks aansprakelijk, maar de gemeente dient de betrokken zorgpartijen wel aan te spreken op hun beleid ten aanzien van Westland, zo wordt in de notitie gesteld.

De Commissie Zorg & Welzijn van de Seniorenraad heeft in kaart gebracht, dat voor alle locaties voor langdurige zorg een wachttijd geldt, met een gemiddelde van tien maanden. De in totaal 22 beschikbare opname/opvangmogelijkheden in Westland zijn meestal bezet.



13 procent


Bij het Reinier de Graafziekenhuis (Delft) vonden er vorig jaar 120 uitplaatsingen plaats van mensen uit het Westland die nazorg nodig hadden. Hiervan konden 15 mensen (= 13 procent) worden opgenomen in Westland en moest voor 105 een plek daarbuiten worden gevonden.

Vanuit het Haga Ziekenhuis (Den Haag) zijn er geen of nauwelijks contacten met de zorginstellingen in het Westland "in verband met de geringe opvangmogelijkheden", zo staat in de notitie.

Westland heeft momenteel geen bedden voor mensen met een GRZ-indicatie (GRZ = geriatrische revalidatiezorg). Dit wordt als het grootste actuele gemis ervaren. Deze vorm van zorg was voorheen in de Naaldhorst mogelijk. Maar met de verhuizing van bewoners naar De Hoge Tuinen zijn die plaatsen vervallen. Dus bij ontslag uit het Reinier de Graaf ziekenhuis worden mensen met deze indicatie buiten het Westland ondergebracht. In 2017 ging het om 64 patiƫnten.

In de aanbevelingen van de Seniorenraad staat als eerste vermeld: "Behoud van de locatie van de Naaldhorst als (brede) zorgvoorziening."