Wie voortouw wil nemen voor Fairtrade in Westland moet zich bij Zwinkels melden
De kans dat Westland zich gaat aanmelden voor het predicaat Fairtrade-gemeente is nog niet helemaal verkeken. Maar dan moeten zich binnenkort wel burgers bij wethouder Karin Zwinkels melden om de kar van de daartoe vereiste 'lokale werkgroep' te gaan trekken.
Dit was de uitkomst van de woensdagavond gehouden commissievergadering van de Westlandse gemeenteraad. Er werd door enkele betrokkenen forse kritiek uitgesproken op de aanpak van het door de gemeente ingeschakelde bureau om Westland als Fairtrade-gemeente op de kaart te zetten. "Onze ideeën werden van tafel geveegd", zei een zwaar teleurgestelde Janny Nederlof, voorzitter van de Wereldwinkel 's-Gravenzande.
In Fairtrade-gemeenten wordt er onder meer naar gestreefd dat boeren en andere producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor hun producten ontvangen. In Westland zijn er wel mensen die willen meewerken, maar er is niemand in beeld die de kar wil gaan trekken. Er is wel een organisatie die als aanjager wil fungeren, maar dat kost dan 25.000 euro per jaar (voor een periode van minimaal vier jaar), aldus het college van B en W.
Omdat de gemeente Westland inmiddels al wel aan alle andere voorwaarden voor certificering voldoet, was bij velen de teleurstelling groot dat het college begin september liet weten dat het met de certificeringsprocedure wil stoppen.
Motie uit 2014
In november 2014 nam het toenmalige college een motie over die door Progressief Westland was opgesteld en bij voorbaat gesteund werd door de fracties van CDA, GemeenteBelang Westland en D66. "Het hebben van de titel Fairtrade-gemeente is niet alleen goed voor arme landen, maar ook goed voor het imago van Westland als internationale duurzame Greenportgemeente", zo stond in de motie.
Overigens heeft het college wel vastgesteld dat er in Westland een breed aantal bedrijven en instellingen is dat zich bij de Fairtrade-streven heeft aangesloten. Mede gezien de verspreiding van deze bedrijven over de gemeente, is er voldoende potentieel om de Fairtrade-gedachte uit te dragen en bredere maatschappelijke bewustwording te creëren, stellen B en W. Echter, het daadwerkelijk bestaan van een 'lokale werkgroep' is een basisvoorwaarde bij de landelijke Fairtrade-organisatie.