Archief

Westlandvariant N211 blijkt financieel onhaalbaar

De zogeheten Westlandvariant bij de vernieuwing van de N211 (Wippolderlaan) bij Wateringen gaat niet door. De kosten vallen toch te hoog uit. Dit meldde wethouder Pieter Varekamp van de gemeente Westland dinsdagavond in een commissievergadering van de gemeenteraad.

Bij dit project zijn de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Westland en Midden-Delfland betrokken. Behalve verbreding van de N211 is een ander uitgangspunt dat er twee ongelijkvloerse kruisingen komen: bij de Laan van Wateringse Veld en bij de aansluiting met de Veilingroute.

Aanvankelijk was het plan dat de Wippolderlaan in beide gevallen bovengronds zou kruisen (bestemmingsplanvariant). Hiertegen kwam begin 2017 een aantal bewoners - verenigd in Burgerparticipatie De Zwethzone - in actie. De groep presenteerde een ontwerp met twee verdiepte kruisingen, de zogenaamde Westlandvariant.

De bestemmingsplanprocedure werd stilgelegd om het alternatief op haalbaarheid te laten onderzoeken. Deze variant blijkt technisch haalbaar, maar is dus wel een stuk duurder. Het oorspronkelijke ontwerp van de provincie gaat 41,6 miljoen euro kosten, de variant van bewoners van de Zwethzone 63,8 miljoen euro. Dat scheelt 22,2 miljoen euro.

B en W van Westland hebben in de begroting voor 2019 een bijdrage van 7,6 miljoen euro opgenomen. De gemeente Midden-Delfland heeft eerder een voorkeur uitgesproken voor de Westlandvariant, maar heeft vooralsnog nog geen financiƫle middelen toegezegd.

In de Wippoldervariant blijft de kruising met de Veilingroute verdiept en gaat de Wippolderlaan bij de Laan van Wateringseveld de lucht in.

In een eerste reactie zegt Burgerparticipatie De Zwethzone niet blij te zijn met deze ontwikkeling. De groep beraadt zich nog deze week op een standpunt.