Archief

LPF wil onderste steen boven in zaak Wateringse asbestbrand

Een raadsenquête naar de gevolgen van de Wateringse asbestbrand in 2015 moet voor eens en voor altijd duidelijkheid brengen. Dat vindt de fractie van LPF Westland. De partij stelt voor om het zwaarste onderzoeksmiddel van de raad in te zetten om de onderste steen boven te krijgen en om zo een punt achter die zaak te kunnen zetten.

Bij de brand in een verzamelgebouw aan de Poeldijkseweg kwam een grote hoeveelheid asbest vrij die neerdaalde in de tuinen en op de huizen van omwonenden. Maandenlang was men er bezig met opruimwerkzaamheden, maar niet naar ieders tevredenheid. Zo vond lang niet iedereen dat er goed genoeg werd schoongemaakt.

Ook was er voor tientallen huishoudens lange tijd onduidelijkheid over de afwikkeling van de schade en werd op sommige plekken nog lang asbest gevonden. Niet iedereen vertrouwde de aanpak van het eerste saneringsbedrijf, waarna er een ander bedrijf werd ingezet. Maar aan duidelijkheid en logica bleef vaak te wensen over.



Het getroffen gebied in Wateringen.

"Nu ruim drieënhalf jaar later constateren wij dat er nog steeds veel open eindjes zijn en dat ook de nodige wet- en regelgeving niet is gevolgd in deze kwestie", zo laat de LPF weten. Ook na diverse onderzoeken blijven er volgens de partij nog cruciale vragen onbeantwoord en zijn (mede)verantwoordelijke personen en bedrijven buiten schot gebleven.



De fractie dient dan ook tijdens de raadsvergadering van 16 oktober een voorstel in om de gemeenteraad te laten starten met een raadsenquête en de daarvoor benodigde enquêtecommissie te benoemen.

Hoe zat het ook al weer met de Wateringse asbestbrand? Bekijk hieronder een item over de presentatie van het rapport 'Het regende asbest' in 2016.